10.11.2013

Kahden kupin kahvifriikki

Taas näitä kummia arjen juttuja jotka jaksavat mietityttää… Kahvin juonti. Suomalaiset ja kahvin juonti.

Kuinka moni teistä juo kahvia? Montako kuppia menee päivässä? Tuletteko koskaan ajatelleeksi, että kahvinkulutuksenne olisi jotenkin poikkeavaa?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minä joudun tämän asian eteen lähes joka ikisellä ulkomaanmatkallani. Välillä alkaa jo olla huumori lopussa. Joka-aamuiset kaksi (Suomi-koon) kuppiani kahvia aiheuttavat lähes kaikkialla Yhdysvaltoja lukuun ottamatta suurta hämmästelyä ja suorastaan negatiivisia reaktioita. Joka paikassa saan olla selittelemässä ja puolustelemassa kahvinkulutustani.

Suomessa kaksi kahvikupillista päivässä on varmaankin sieltä maltillisemmasta päästä..! Käsitykseni mukaan ei liene millään lailla harvinaista että suomalainen perusjamppa tai –pirkko tuhoaa viisi tai jopa kymmenenkin kuppia kahvia työpäivän aikana. (Ainakin omaan lähipiiriini kuuluu tällaisia henkilöitä…)

Suomalaiset juovat eniten kahvia koko maailmassa. Tämä on kuulemma totta. Ennen pidin väitettä ihan naurettavana, mutta mitä enemmän matkustan, sitä todennäköisemmältä sen paikkansapitävyys vaikuttaa. Kahden kahvikupin rutiinini on parhaimmillaan (tai pahimmillaan) johtanut jopa riitaisiin väittelyihin siitä, mikä on sopivaa kahvinkulutusta ja mikä menee jo terveysuhan puolelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kerroinkos teille viime syksynä kahvifarsseistani Albaniassa? En tainnut kertoa. Albania vaikuttaisi olevan maa, jossa kahvinjuontia ymmärretään ehkä kaikkein vähiten. Siellä ei kahviloissa ensinnäkään tunneta latte-tyyppistä kahvijuomaa eli ns. isoa maitokahvia. Lähin vastine on cappuccino. Ja sekin tarjoillaan pienempänä kuin mihin muualla olen tottunut.

Eräässä kahvilassa pyysin, voisivatko he tehdä minulle korkeampaan lasiin tuplacappuccinon. Minua katsottiin kuin idioottia, tai kysymystäni ei ymmärretty. Seuraavalla kerralla tilasin kerralla kaksi cappuccinoa. Tätäkään ei ymmärretty. Sain vain yhden, ja kun toistin toiveeni toisesta kupillisesta, tarjoilija katsoi ensimmäistä cappuccinoani huolestuneena ja kysyi, mikä siinä on vialla. ”Ei mikään”, sanoin. ”Haluan vain toisen kupillisen”. Tarjoilija tarttui ensimmäiseen kupilliseeni ja yritti viedä sitä pois, ja jouduin käyttämään kaikki elekielen taitoni jotta viesti toisesta kupillisesta menisi perille. Lopulta sain toisen kupin, ja tarjoilija pysähtyi pitkään viereeni tuijottamaan mitä aioin kahdella kahvillani tehdä. Oli ehkä pikkuisen friikki olo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaikkein erikoisin välikohtaus sattui Tiranan hotellillani. Siellä aamiaiseen kuuluvaa kahvia ei otettu itse, vaan se piti tilata tarjoilijalta. Luonnollisesti täälläkään ei tunnettu lattea tai ilmaisua ”iso kahvi maidolla”, enkä myöskään saanut läpi tilaustani kahdesta cappuccinosta. Huitaisin pikku-cappuccinon naamaan parilla hörppäyksellä ja vinkkasin tarjoilijan uudestaan luokseni.

”Saisinko nyt sen toisen kahvin?” pyysin. Tarjoilija katsoi minua kulmiaan kurtistaen. ”Toisen kahvin? Toisen kahvin? Et kai oikeasti halua juoda kahta kahvia peräjälkeen?” hän sanoi. ”Kyllä, haluan juoda toisen kahvin heti perään.” Hämmästyksekseni tarjoilija jatkoi toiveeni kyseenalaistamista. ”Tiedätkö yhtään, kuinka epäterveellistä se on? Oletko nyt aivan varma?” tarjoilija jatkoi. Kerroin olevani aivan varma, ja aloin lopulta jo ärtyä. Hyvänen aika, ei kai hotellin henkilökunnan kuulu alkaa kyseenalaistaa asiakkaidensa kahvinjuontitottumuksia..!

Tarjoilija toi lopulta kahvin, ja totesi vielä kuppia ojentaessaan, että ”Toivottavasti tiedät mitä teet. On todella epäterveellistä juoda näin paljon kahvia kerralla.”

Ei herran jestas! Ja juttua ei ole oikeasti yhtään liioiteltu. Enpä ole kuunaan saanut noin outoa palvelua missään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fast-forward nykyhetkeen. Täällä Luisin luona kahvinjuontini on myöskin suuren kummastelun aihe. Vaikka vierailen Luisin luona jo kolmatta kertaa, hän on aina yhtä sanalla sanoen järkyttynyt aamukahvistani.  Etelä-Euroopassa normaali kahviannos on pieni espressokupillinen, ja kahvi on toki myös vahvempaa kuin meidän suomalaisten nauttima perus pannu- tai filtterikahvi. Minä juon kahvini aina ”lattena” eli ison kupillisen jossa on n. 2 dl kahvia ja 1,5 dl (soija)maitoa. Ja perusaamuun kuuluu kaksi tuollaista kupillista. Täällä juon siis yhteensä 4 x espressokupillinen + maidot. Luis juo itse yhden espressokupillisen, eikä voi käsittää että jonkun vatsa voi kestää neljä samanlaista annosta.

Itse alan jo olla aika väsynyt tähän ikuiseen selittelyyn. Eikö ihminen oikeasti saa rauhassa juoda sen verran kahvia kuin itse tykkää ilman että siitä tehdään jatkuvasti numero? Olen niin hämmentynyt siitä että kahvi ylipäänsä aiheuttaa ihmisissä näin voimakkaita tunteita ja kannanottoja..!

Ollaanko me suomalaiset jotenkin extra-karaistuneita kahvimonstereita kun pystytään ”kylmän viileästi”  tällaiseen kulutukseen muiden laskiessa huolestuneena päivittäisiä kupillisiaan? Mistä tämä suhtautuminen oikein tulee? Ollaanko ME (ja mahdollisesti jenkit) niitä outoja ja muut oikeassa..?

97 comments on “Kahden kupin kahvifriikki”

  1. Aloin miettimään, että Suomihan tosiaan taitaa olla kahvinkulutuksen kärkimaa maailmassa, joten googlailin vähän. Tämän (http://www.kahvi.net/index.php?k=110974) sivuston mukaan Suomi onkin kahvinkulutuksessa näköjään ihan omalla kymmenluvullaan. :D Muissakin Pohjoismaissa näemmä kippailaan kahvia aikamoiset määrät. Mahtaakohan se johtua ihan vaan tavasta vai onkohan tällä pitkällä ja pimeällä talvella osuutta asiaan?

    Vastaa

    0
    1. Tämän sivuston mukaan Suomi onkin kahvinkulutuksessa näköjään ihan omalla kymmenluvullaan. :D

      Näköjään..! Huhheijaa meitä..! :D

      Vastaa

      0
    2. Pakko tulla kommentoimaan, että tuossa taulukossa Luxemburg on vielä HUIMASTI Suomea edellä. Näin ollen tuon mukaan Suomi ei olisi suurin kuluttaja.

      Vastaa

      0
  2. Oivoi. Olen aloittanut kahvin kittaamisen hyvissä ajoin ennen kouluikää ja kuulunut siitä lähtien tuohon +10 kuppia -kerhoon. Joskus oikein hävettää, kun tajuaa illalla vietettyään päivän yksin kotona opiskelujuttuja tehden, että on siinä ohessa juonut mustana esimerkiksi 2x 8 kuppia kahvia. :E Osittain kyse on varmaan siitä, että juon juomisen takia - jotenkin vaan tuntuu hyvältä, että läppärin vieressä on kuppi kuumaa juotavaa.

    Kofeiinitoleranssini ainakin on muodotunut kovaksi. Kokeilin joskus kofeiinitabletteja eikä niillä ollut yhtikäs mitään vaikutusta... Olisin voinut heittää niitä huiviin vaikka kourallisen. Samaten energiajuomat tuntuvat toimimattomilta.

    Jännää on kuitenkin se, että en ainakaan itse huomaa, että saisin kofeiinista vieroitusoireita. Tykkään keittää kahvini itse, joten saatan pois kotoa ollessani olla kokonaan juomatta kahvia parista päivästä jopa viikkoon.

    Vastaa

    0
  3. Ihan sick mutta niin se kahvi vaan addiktoi yhtä sun toista. Lähinnä oma kahvinjuonti välillä naurattaa. Toisinaan tulee ajateltua että maistuuko se edes hyvältä, piristääkö se kofeiini, onko hampaiden värjäytyminen sen arvoista. Kyllä vaan, joka aamu pakko saada kahvi käteen ennenkuin kroppa ja mieli funkkaa. Kerran yritin lopettaa kahvinjuonnin kauniimpien hampaiden toivossa, no chance..

    Vastaa

    0
  4. Oho, aika jännää käytöstä hotellin / ravintolan henkilökunnalta. Oltiin sitten missä päin maailmaa tahansa.

    Suhtautuisin vähän varauksella kahvin terveellisyyttä/epäterveellisyyttä koskeviin tutkimuksiin. Asiassa on niin monta muuttujaa. Varsinkin, jos ne toteutetaan haastattelututkimuksella. Siis tutkimushenkilöiltä kysytään, paljonko kahvia he ovat juoneet. Ihmiset eivät välttämättä puhu totta tai muista oikein, lisäksi kahvin laadulla ja kuppien koolla voi olla paljonkin merkitystä. Eikä tutkimuksesta saa millään rajattua pois muun ravinnon, ympäristön ymv aiheuttamia tekijöitä.

    Itse tein joskus 8-16 työtä ja join työpäivän aikana varmaan kevyesti sen pannullisen kahvia. Italiassa asuessani opin juomaan vähemmän ja vahvempaa kahvia. Suomessa lomaillessani ja tänne muutettuani ei ole enää perusjuhlamokka maistunut. Suodatinkahvi maistuu nykyään pelkästään laimealta ja kitkerältä.

    Lopetettuani tupakoinnin, ei kahvi ole juuri maistunut minulle lainkaan. Juon kahvia nykyään lähinnä aamuisin.

    Vastaa

    0
  5. En juo kahvia koskaan, joten mua taas kummastuttaa ja ärsyttää (ainakin) suomalaisten kahvikeskeisyys. Kaikissa tilaisuuksissa on kahvitarjoilu ja itsestäänselvyytenä pidetään, että kaikki juovat kahvia ruuan päälle jne. Ja kun kahvista kieltäytyy, aletaan tarjota teetä, jota en myöskään juo ikinä. Erityisesti sukulaiset kattavat joka kerta kahvikupit pöytään ja aina saa uudestaan selittää, ettei juo kahvia. Ja kommentti on, että ai vieläkään..! Ikään kuin olisi vain ajan kysymys, milloin kasvan aikuiseksi ja tulen järkiini, ja alan juoda kahvia.

    Vastaa

    0
  6. Mulla on kanssa yks pieni vinkki, sellainen "älä tee näin Italiassa"... Jos ja kun tilaat lattea niin muista sanoa siihen se CAFFE eteen! Tilasin kahvilassa iltapäivällä (paheellisesti ihan väärään kellon aikaan) vieläpä paikallisella kielellä latten. Barista katteli mua ku hullua ja hetken aikaa siinä väännettiin että niinkös, ja että laitetaanko kylmänä vai kuumana? Vänkäsin siinä että no kuumana, kuumana! Juomat luvattiin toimittaa pöytään, joten istahdettiin helteiselle kesäterassille odottelemaan. Hetken päästä mulle tuotiin perhanan iso vadillinen tulikuumaa maitoa (mä en juo maitoa "raakana", en tykännyt siitä muksunakaan). Vitutti. Rankasti. ...mutta vähän fiilistä kevensi, kun huomasin että samassa pöydässä istuvalla jenkillä oli edessään ihan sama juoma:)
    En sitten tiedä että oliko tuo osaksi jotain kettuilua sivistymättömälle turistille, joka tilaa jenkkityyliin väärään aikaan aamujuomaa vai ihan oikeeta "ymmärtämättömyyttä".Kunnon kahvit join seuraavassa paikassa, kunhan seuralainen oli oman kahvinsa saanu valmiiks...

    Tunnustaudun kyllä kanssa ihan kittaajaks, varsinkin töissä kahvi on semmonen pakollinen seuralainen tauolla. Koitin taannoin kohtuullistaa kahvinkäyttöä, join vain kupillisen aamulla kotona. Parin viikon jälkeen menin kahvilaan ja tilasin kunnon espresson, enkä muista että ois ikinä maistunut kahvi niiiiin hyvälle: osasin jopa ihan hiljalleenn siemailla ja NAUTISKELLA, valitettavan usein kun ne pikkukupit menee ihan shotteina...

    Vastaa

    0
  7. Suomalainen kahvi on minusta yksinkertaisesti surkeaa. Vaaleaa, ei ollenkaan vahvaa, saa joskus mahankin sekaisin jos sitä juo liikaa.
    Keski- ja etelä-Euroopassa kahvi on tummapaahtoista ja ihanan vahvaa, joten ehkä sitä ei siksi "tarvitsekaan" kitata niin paljon. Asun siis ulkomailla, kun joutuu Suomen reissuilla juomaan jotain juhlamokkaa, niin kyllä se vaan maistuu vedeltä, jossa on hieman kahvin makua.. :/

    Tosin varmasti myös pimeys ja suomalaisten yleinen väsynyt/masentunut fiilis vaikuttavat :D (sori yleistäminen).

    Tuo väite, että kahvi olisi epäterveellistä, on kyllä hassu. Taisinpa joskus nähdä jonkun tutkimuksenkin, jonka mukaan kahvi on terveellistä. Kiloklubin sivuilla sanotaan "Tällä vuosikymmenellä on lisäksi havaittu, että kahvinjuonti saattaa vähentää riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Kohtuullinen kahvinjuonti myös mahdollisesti ehkäisee tiettyjen syöpien syntyä ja Alzheimerin tautia sekä lievittää Parkinsonin taudin oireita." Lisäksi kahvissa on antioksidantteja.

    Vastaa

    0
  8. Kyllähän sitä voi ihan oikeasti ihmetellä, että mikä on aikuisten ihmisten päässä vialla, kun kylässä on toiselle aikuiselle pakko tarjota ja tämän toisen on puolestaan pakko ottaa vastaan jos ei kahvia niin sitten vähintäänkin sitä keltaista Liptonia jostakin kaapinnurkasta ja sen kyytipojaksi Kulta Marie tai pullankäntty. Esim. jokin terveellinen suolainen + vesilasi (tällaiselle kahvittomalle) olisi niin paljon parempi vaihtoehto.

    Vastaa

    0
    1. Asiaa puhut. Nämä kahvi/keksitarjoiluperinteet voisi jo todellakin päivittää tälle vuosikymmenelle.

      Vastaa

      0
    2. Pahinta on mielestäni se, että sitten sanotaan, että kun ei vaativalle kelpaa. Se terveellinen vaihtoehto voisi olla monestikin jopa edullisempi, ja olisihan se mukavaa, jos voisi kunnioittaa esim. vieraan omaa ruokavaliovakaumusta/terveellisyysperiaatteita.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (50)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat