01.02.2013

Vesi vanhin voitehista?

Kello on 18.45 ja olen juonut tänään tasan yhden mukin kahvia kello kahdeksan aamulla. Se on kaikki nestemäärä mitä olen päivän aikana nauttinut. Eikä minulla ole jano.

Kuulostaako tilanne tutulta vai aivan hullulta?

Vesilasi

Laitoin äsken itseni juomaan desin vettä kun tajusin että hups, taas on päivä sujahtanut ohi enkä ole muistanut juoda. Normaalisti juon vajaan lasin vettä aterioiden yhteydessä, mutta tänään olin koko päivän palaverireissussa ja söin ainoastaan junaeväät - ilman juotavaa.

Kaikki terveys- ja kauneusgurut, lääkärit ja ravitsemusasiantuntijat hokevat aina mantraansa kahden litran päivittäisestä vedenjuonnista. Huh, minä en saa parhaina päivinä juotua puoltakaan tuosta..! Pääsen lähelle litraa ainoastaan kuntosalipäivinä, jolloin juon treenin aikana n. puolikkaan 750 ml:n pullosta. Ei-salipäivänä päivittäinen nestemäärä jää alle puoleen litraan.

YR_Detox_juoma

Yritin juuri hiljattain vetää detox-kuurin Yves Rocherilta joskus viime vuonna saamallani Detox-mehulla. Ei onnistunut. 45 ml juomatiivistettä olisi pitänyt sekoittaa litraan vettä ja nauttia päivän aikana. Itse sekoitin tiivisteen 750 millin treenipullooni mutta 10 viikon kuurin aikana sain juotua pullon tyhjäksi yhden päivän aikana vain kahdesti. :( (Ja en muuten huomannut mehulla mitään vaikutuksia yleiseen olotilaani.)

Olen ihmetellyt aina mistä nämä vedenjuontisuositukset tulevat, ja miksi minulla ei sitten koskaan ole huono ja "kuivettunut" olo vaikka juon aivan järjettömän vähän? Ihokaan ei ole kuiva, vaikka vedenjuonnin pitäisi vaikuttaa suoraan siihenkin.

Minusta veden väkipakolla juominen terveyssuositusten vuoksi olisi ihan hullua. Enkä edes pystyisi siihen. Jos yritän kerralla juoda enemmän kuin lasillisen, minulle tulee lähes kuvottava olo. En vain saa vettä alas. Haluan juoda silloin, kun kroppa minua siihen kehottaa. Eli kun on jano. En myöskään juo limsaa tai mehujakaan kuin hyvin satunnaisesti. Veden lisäksi juon päivittäin vain mukin kahvia ja joskus mukin teetä. Ja illallisella joskus lasin viiniä.

Mitä mieltä te olette? Jos olo on hyvä kahdella desillä vettä päivässä, mitä hyötyä saa kahden litran pakkokittaamisesta? Silloin pitäisi ravata koko ajan vessassakin..! Onko lukijoiden joukossa muita kaltaisiani "juomakyvyttömiä"?

0 comments on “Vesi vanhin voitehista?”

  1. Se on totta, ettei itsellänikään ole juuri jano ja nyt raskausaikana on pitänyt juoda väkisinkin, että nestettä ei kerry kehoon ja tule turvotuksia. Virtsan väristä on hyvä päätellä, onko juonut tarpeeksi eli mitä vaaleampaa, sen parempi. Veden juonti myös puhdistaa munuaisia olen kuullut.

    Vastaa

    0
  2. Aika moni tuntuu pyrkivän "vedenjuontitavoitteisiin" tinttaamalla isoja määriä kerralla, kun yksi kommentoi oksentaneensakin suuren vesimäärän juotuaan. Itse olen huomannut "ylimääräinen" juominen on helpompaa pieninä siemauksina silloin tällöin, kun vettä on aina käden ulottuvilla. Ei puhettakaan, että joisin ruokailun ulkopuolella lasillista yhdeltä istumalta, mutta niin vain menee 5 dl juomapullo pari kertaa päivisin ja illalla 3 dl vesituoppi tyhjenee moneen kertaan.

    Huikka vettä herättää ja virkistää esim. luentosalissa ajatusten harhaillessa, minkä lisäksi vesipullon taakse maastoutuminen antaa hetken aikaa harkita sanomisiaan sosiaalisissa tilanteissa :D Illalla vesilasi on lähempänä kuin jääkaappi ja huikka hälventää "tekis mieli syödä jotain"-tuntemuksia. Siemaus vaikka vartin välein ei ainakaan hölsky mahassa ja tuntuu sopivan minulle, sillä juomattomana oloni on jokseenkin krapulainen.

    En missään nimessä kannusta juomaan väkisin, jos ei todellakaan tee mieli. Eihän kroppa kykene käsittelemäänkään ylettömiä vesimääriä kerralla. Mikäli kuitenkin haluaa kokeilla elämää lisätyllä vedellä, suosittelisin itse tällaiseen "veden naposteluun" opettelemista.

    Vastaa

    0
  3. Mulla tulee kyllä hörpöteltyä ihan kevyestikin se pari litraa, ainakin yleensä. Itsellä juomista edesauttaa kummasti, jos se vesi on pullossa ja pullo koko ajan käden ulottuvilla. Jo yhden työvuoron aikana saattaa mennä se kaksi litraa. :) Plus tuohon vielä ruokajuomat ja kahvit päälle.

    Vastaa

    0
  4. oikeesti? mä juon vähintään tunnin välein lasillisen vettä. koulussa on aina juomapullo mukana :D

    Vastaa

    0
  5. Minulla ei oikeestaan koskaan oo ollut mitään ongelmia veden juonnin kanssa. Ihan lapsesta lähtien oon juonut tosi paljon vettä, se onkin yks lempparijuomista. Koskaan ole pahmmin myöskään tiennyt sen kauneusvaikutteista tai terveydellisistä ansioista, kertakaikkiaan vaan rakastan veden makua. Tai mauottomuutta ja sitä tunnetta kun se viileänä soljuu kurkusta alas. :D

    Päivittäin tulee juotua ehkä 4-5 litraa, kesällä menee helposti yli kuuden, ja yleensä aina löytyy puolen litran vesipullo olkalaukusta kun lähden, joko treeneihin tai muuten vaan pyörimään neljän seinän sisästä ulkomaailmaan. Ainoa ongelma varmaan mikä minulle vedestä tulisi, olisi veden yliannostus ja vesimyrkytys, mut se vissiin tulee vasta jos vetää 10 litraa päivässä, tai usean litran yhden tunnin aikana. Veri ohenee liikaa tms.

    Mutta tiedä sitten vaikuttaako se varsinaisesti mitenkään mihinkään, ainoastaan tunnen oloni hieman voimattomaksi jos en ole juonut tarpeeksi vettä. Limppari tulee joutua ehkä puol litraa kerran parissa viikossa, kahvia 2-3 kuppia päivässä. Muita nesteitä en sitten käytäkkään, taino tuoremehua mut sekin on sellainen itsensä palkitseminen, hujahtaa näet se litran mehu parissa tunnissa kun tykkään paljon tuoremehusta. Mutta janojuomana ja seurajuomana vettä. Mielellään ihan kraana vettä, en tykkää kivennäisvesistä.

    Vastaa

    0
  6. Veden "suurkulutus" ei muuten pistä pissattamaan niin paljon kun juo huoneenlämpöistä vettä ;) itse olen usein jo 3 mennessä iltapäivällä juonut 1,5l, ruuan kanssa menee aivan helposti se puoli litraa vaikka paljon kulutan kasviksiakin. :) vesi on parasta, ainoa juoma mitä sen lisäksi juon on 1-2 kuppia kahvia ja jos alkaa jotain hyvää tekemään mieli niin vähäkaloriset / kalorittomat makukivennäisvedet on jees :) ex-anoppilassa jano kuin jano sammutettiin limsoilla, jopa lenkin jälkeen. En ole koskaan jaksanut ymmärtää, miksi janoa edes yrittää sammuttaa muulla kuin vedellä, itse tein sen kerran kokiksella lähes hätätilanteessa :D

    Vastaa

    0
    1. Nyt on pakko kommentoida: ja ihan varmasti ei ole merkitystä sillä, minkä lämpöisenä sen vetensä juo, vaan ainoastaan tilavuudella ja juomisnopeudella! Hyvät hyssykät nyt sentään. ;)

      Vastaa

      0
  7. Itse olen huono juomaan vettä jos en itseäni siitä muistuta. Minulle on helpointa kun pidän työpäivän ajan huolta siitä että minulla on koko ajan vesipullo mukana, sitä tulee ikäänkuin huomaamatta juotua työn lomassa. Pyrin 1,5l päivässä, salipäivänä 2l. Itsessäni kyllä huomaan ehdottomasti eron jos vesi jää juomatta, silmänaluset ovat ehdottomasti tummemmat ja olen väsyneempi. Kollegan kanssa onkin tällä hetkellä sellainen sopimus että muistutamme toisiamme jatkuvasti veden juonnista, ettei pääse unohtumaan...

    Vastaa

    0
  8. Minä olen samanlainen, aika usein juon vain kupillisen kahvia koko päivänä. Minulla on tosi harvoin janontunnetta. Olen joskus lukenut, että nämä "2 litraa päivässä" suositukset ovat tulleet pullovesifirmoilta. Eiköhän tämä ole henkilökohtainen tarve ja myös ihmisen koko säätelee, paljon sitä vettä tarvitsee.

    Vastaa

    0
    1. Noin vuosi-kaksi sitten oli mediassa juttua tuosta veden "pakkojuomisesta" ja siinä todettiin, että ei ole olemassa mitään virallista määrää mikä ihmisen pitäisi vettä juoda/päivä. Tämä 2L päivässä on huuhaata. Ongelmia voi tulla myös veden liiasta litkimisestä, koska elimistön nestetasapaino menee sekaisin. Jano on merkki nesteen tarpeesta ja jokainen juokoonoman tarpeen mukaan.

      Vastaa

      0
    2. Tähän minäkin haluaisin uskoa - ja oikeastaan uskonkin, sillä kai minussa olisi jo vuosien kuluessa näkynyt jotain terveydelle epäedullisia vaikutuksia jos nesteen saantini olisi reilusti liian vähäistä.

      Vastaa

      0
  9. Minä juon myös hyvin vähän, ja olen sitä mieletä, että ihmisen kroppa on niin fiksu, että tarviessaan nestettä, se pyytää sitä: janontunteella.
    En edes voisi juoda kahta litraa, koska ramppaisin vessassa koko ajan. "Vesi-intoilijoiden" vastaus on siihen, että niin käy vaan alkuvaiheessa ja että kroppa tottuu. En ymmärrä... Jos juon kaksi litraa, niin kasvaako rakkoni vai katoaako ylimääräinen litra johonkin kroppaani? Vai alanko hikoilla ylimääräisen pois? Mitä käy ylimääräiselle vedelle, jos tosiaan kroppa tottuu veden saantiin ja minun ei tarvitse käydä yhtään useammin vessassa. :P

    Vastaa

    0
  10. Itselläni kulkee aina vesipullo mukana laukussa minne menenkin. Hörpin pieniä hörppyjä pitkin päivää ja koska kärsin kuivasta suustakin, on hyvä juoda välillä.

    Jostain aikoinaan luin, ettei vettä kannattaisikaan juoda kerralla yli desilitraa, koska suurempi määrä kerralla ei yhtä hyvin "imeydy" kehoon, vaan pistää lähinnä ravaamaan vessassa. Tietenkin urheilun jälkeen on hyvä juoda enemmän. Silti ei kannattaisikaan havahtua illalla siihen, ettei ole juonut koko päivänä, ja yrittää juoda kerralla esimerkiksi tuopillista. Pienet lasit ja hörpyt pitkin päivää ovat parempia.

    Monesti lasi vettä piristää päivällä paremmin kuin kuppi kahvia!

    Vastaa

    0
  11. En ainakaan huomannut että kukaan olisi kommentonut tosta että periaattessa jano on merkki siitä, että keho on JO liian kuiva - periaatteessa janon tunnetta tulisi siis vältellä. Tosin sinulla ei taida tuota janon tunnettakaan juurikaan tulla, joten ehkä tosiaan saat nestettä tarpeeksi ruuasta, niinkuin moni epäili. Mutta pointtini siis on, että jano ei ole varsinaisesti hyvä tila, vaan kehon oirehtimista :)

    Vastaa

    0
  12. Olen itse samanlainen sen suhteen etten tunne janoa kovin usein, ja sen vuoksi juonkin suosituksiin nähden aivan liian vähän. Olen kuitenkin tsempannut asian suhteen sen jälkeen kun ikääntynyt sukulaiseni joutui sairaalaan rytmihäiriöiden vuoksi ja sai kuulla olevansa tosi kuivunut. Kuivuutta oli jatkunut jo lääkärien mukaan pidempään ja se oli mahdollisesti aiheuttanut natrium-kaliumtasapainon heittelyä, joka johti lopulta rytmihäiriöihin ja tahdistimen asennukseen. Vanhemmiten janontunne kuulemma heikkenee/häviää, joten sääntö "juo silloin kun janottaa" ei enää toimi. On vain muistettava juoda.

    Vastaa

    0
  13. Täällä myös yksi joka ei saa vedenjuontisuosituksia millään täytettyä. En edes kesähelteellä. Pakkojuomiseksihan se menee, koska nyt "vanhemmiten", 31-vuotiaana olen alkanut saada lisälyöntejä, jos en ole muutamaan tuntiin juonut mitään. Limsoja sun muita lisäainejuomia en harrasta.

    Vastaa

    0
  14. Sellaistakin olen kuullut, että joskus vanhuksella elimistön kuivuus saa aikaan sekavuutta ja riittävä juominen parantaa tilannetta. Eli vesi on vanhin voitehista :).

    Vastaa

    0
  15. Mullekin riittää yleensä päivässä se lasillinen vettä minkä juon töissä ruokajuomana. Janoa ei vaan ole, vaikka en olisi mitään keittoa syönytkään. Samaten alkaa etoa ja hölskyä, jos juon liikaa vettä.
    Toisaalta tuo koskee vain vettä, kausittain iskevät kaakaon/mehukeiton/teenhimot tekevät poikkeuksen. Nyt on mehukeittovaihe menossa, ja saan ryystettyä litran pönikän tyhjäksi puolessa tunnissa tässä koneella istuessani, ja teenjuontia hillitsee vain (laiskuus) uuden kupillisen hauduttaminen.

    Vastaa

    0
  16. Hullulta! :P

    Olen jo noin 12 vuotiaasta lähtien kuskannut kotona isoa vesilasia mukanani ja täyttelen sitä aina välillä. Tapa on säilynyt jo 16 vuotta.

    Veden lisäksi juon teetä, joskus maitoa, harvoin mehua.

    Kun olen reissussa esim ulkomailla missä pitäisi olla juomavettä pullossa (jos kraana vettä ei saisi juoda tai sitä ei ole), ja vesi on loppu illalla ja vasta aamulla saadaan lisää, niin olen illan, yön ja aamunkin rauhaton, kunnes minulla on VETTÄ !!

    Pari ystävääni ovat tässä tilanteessa täysin huolettomia, eivätkä ymmärrä ahdistustani.

    Sanoisin että ainoat haitat vedenjuonnista on tuo silloin tällöin esiintyvä ahdistus jos vesi on loppu.
    JA lämpimissä maissa, joissa pitäisi juoda nestettä mistä saa suoloja ym, sen sijaan että huuhtoisi ne kaikki tavallisella vedellä pois. Tämä tuottaa välillä ongelmia (väsymys ja huono olo), sillä nautin tavallisen veden juonnista ja mineraalivesien tai mehujen juonti on pakkopullaa...

    Vastaa

    0
  17. Kovin vähältähän tuo määrä kuulostaa, mutta itsekin oon aina ollut aika huono juomaan nesteitä. Olen opettelemalla opetellut juomaan enemmän sillä mulla on sukurasitteena taipumus munuaiskiviin ja itsellä on ollut ne jo kahdesti ja molemmilla kerroilla lääkärit ovat muistutelleet juomisesta. En edelleenkään juo kovin paljoa, noin litran päivässä. Uskon kyllä tuohon, että kroppa kertoo kyllä koska tarvitsee nestettä. Mulla esim. vasen munuainen muistuttaa nykyisin kolotuksella, jos olen juonut liian vähän.

    Vastaa

    0
  18. Itse juon päivän mittaan ehkä väkipakolla yhen lasillisen vettä ja treeneissäkin menee about 1-2 desiä vettä, korkeintaan. olen aina ollut huono juomaan, ja kun jotain juon niin se on sitten mehua, limpparia tai kahvia. etelän reissulla on tosi vaikeaa tankata riittävästi nestettä kun siitä tulee just sellanen ähky olo. alkoholin tankkaaminen tosin kyllä onistuu ;) ihmiset on erilaisia ja toiset tulee toimeen pienemmällä nestemäärällä kuin toiset. lisäksi ruuasta tulee ihan huomaamatta nestettä.

    Vastaa

    0
  19. Minulle tulee jostain syystä kahvista aina jano, tai jotenkin kuivunut olo, joten aina kahvin jälkeen juon saman verran vettä.

    Muutenkin kotosalla käppäilen aina vesimukin kanssa ja hörpin, mutta totta puhuen en ole huomannut siitä mitään kummempaa vaikutusta ihon kuntoa yms. ajatellen, juonko paljon vai vähän.

    Vastaa

    0
    1. Kahvihan toimii diureettina eli poistaa nestettä elimistöstä. Eli janontunteesi kahvia nautittuasi on aivan normaali tilanne. Ja aivan oikein teet, jokaista kahvikuppia kohti olisi hyvä juoda lasillinen vettä.

      Vastaa

      0
  20. Itse join muutama vuosi sitten reilusti vähemmän vettä, mutta kun otin tavaksi hörppiä vettä ennen nukkumaanmenoa ja erään sitkeän yskän takia jouduin kantamaan vesipulloa koko ajan mukana (veden lipittäminen hillitsi kurkun ärsytystä), aloin täysin yllättäen kaivata lisää vettä päivääni. Nykyään en osaisi mennä nukkumaan ilman vesihuikkaa ja päivän mittaan tulee muutenkin nesteytettyä itseään enemmän. Suuria määriä en juo koskaan kerrallaan, enemmänkin alle puolikkaita lasillisia. Tämä on tuntunut itselleni hyvältä.:)

    Vastaa

    0
  21. Minä olen tottunut juomaan vettä paljon (ainakin joidenkin mittapuulla) päivän aikana ja kotona pidän aina yleensä vesilasia käden ulottuvilla että esim. tietokoneella tai tv'tä katsellessa voi hörppiä vettä. Oma äitini on tämän tavan oikeastaan opettanut ja muistuttanut aina päänsärkyä valittaessani olenko juonut tarpeeksi. Myös hengitys on raikkaampi kuulemma kun ei ole ihan kuivunut keho. Eli vettä on oltava saatavilla minulle melkein kaikkialla, muuten tulee kuivunut olo, paitsi töissä/koulussa ei tietenkään voi koko aikaa hörppiä. Luulen että tämä on osittain myös tottumuskysymys mutta toisaalta uskon että kaikkien olisi hyvä juoda vettä edes jonkin verran.

    Vastaa

    0
  22. Itsellä oli sama juttu ennen, mutta kun pakotin itseni juomaan, keho tottuikin siihen ja nyt sitten onkin jano kokoajan.

    Vastaa

    0
  23. Mulla on ollut sama juttu vuosikaudet, että olen juonut nestettä päivässä ehkä desin tai kaksi. Eikä ole ollut yhtään huono olo! Eikä janottanut. Ihokin on ihan hyvä, eikä kroppaa tarvitsisi rasvata lainkaan. Meillä oli kuitenkin koulussa ihonhoitopäivä (opiskelen meikkaajaksi) ja puhuttiin siellä myös veden tärkeydestä ihon hyvinvointiin. Opin, että teen väärin juodessani niin vähän päivässä ja vanhemmiten se voi vaikuttaa ihon kuntoon todella ratkaisevasti. Mutta jos ei janota? Keho tottuu lisääntyneeseen veden määrään pikkuhiljaa, joten vähään nestemäärään tottuneen ihmisen ei yhtäkkiä kannatakkaan juoda sitä kahta litraa, sillä se vain juoksee läpi. Eikä sitä edes pysty juomaan, jos ei ole tottunut. Veden määrää tulisi kuitenkin nostaa viikoittain aina jonkin verran, jotta keho tottuisi uuteen nestetasapainoon. Toimii! Ihan uskomatonta kyllä, mutta nykyään minua jopa janottaa nykyään :D Pystyn juomaan jo liki litran päivässä. Ja jännä juttu, että käsiä ei ole tarvinnut rasvata ihan niin usein kuin ennen. Johtuukohan lisääntyneestä juomisesta? Vesi taitaa olla oikeasti aika tärkeää :)

    Vastaa

    0
  24. Kehohan ei pysty kai hyödyntämään kuin 2 dl kerrallaan?

    Itse en yleensä juo kuin ruoka-aikoina ja liikunnan yhteydessä. Jos on jano, eiköhän kroppa ilmoita asiasta. Kesän aikana join monta litraa päivässä töitten ohella, jotenkin se päivä menee mukavammin kun on jotain välitoimintaa taukojumpan lisäksi.

    Isä on tehnyt koko ikänsä raskasta ruumiillista työtä, eikä ole koskaan kantanut mukanaan vesipulloa, ei edes kovilla helteillä. Kertoo mielestäni, että kroppa tottuu monenlaiseen.

    Vastaa

    0
    1. Isä on tehnyt koko ikänsä raskasta ruumiillista työtä, eikä ole koskaan kantanut mukanaan vesipulloa, ei edes kovilla helteillä. Kertoo mielestäni, että kroppa tottuu monenlaiseen.

      Hyvä pointti.

      Vastaa

      0
  25. Aika yllättävää, että juot noin vähän! Tai ylipäänsä kukaan. Mutta jos ja kun voit hyvin, niin who cares! Me vaan ollaan erilaisia.

    Kehohan ei tiedä/välitä, miten se neste elimistöön kulkeutuu, saatko paljon nestettä ruuan mukana? Sun kahvikupillinen aamulla herätti mussa hilpeyttä siksi, että kahvi on diureetti: olit siis juonut iltaan mennessä yhden kupin nestettä poistavaa juomaa ;) Mahtavaa, sä olisit vahvoilla jossain aavikolla, muut kuolis janoon ja Sanni vaan porskuttaa!

    Olen myös kauhulla seurannut vellovaa vesikeskustelua, ja niitä hirmumääriä, joita jotkut suosittelevat. Kamoon siinähän hajoo munuaiset! Jos vetta juo yhdeltä istumalta paljon, se "menee läpi", ja rasittaa vaan munuaisia
    mennessään.

    Sulla ei sitten ole pissataudista vaivaa? Mun yksi tuttava juo todella vähän, ja kärsii usein ko. tulehduksista. Lääkäri joka kerta ojentaa, että pitäisi juoda enemmän, mutta ei tämä tuttuni vaan pysty.

    Vastaa

    0
    1. Sulla ei sitten ole pissataudista vaivaa?

      Ei ole ei. :)

      Ja tosiaan, huvittaa itseänikin tuo että lähinnä juon diureetteja... Ennen join kahvin sijaan teetä, ja sitä meni 2-3 isoa mukia päivässä.

      Vastaa

      0
  26. Höpö höpö teille jotka kirjoittelette, että kroppa jotenkin tottuisi ja imisi enemmän vettä jos vaan juo väkisin useammin. Sehän vaan johtaisi vääjäämättä nesteen kertymiseen, sydämen vajaatoimintaan ja keuhkopöhöön. Ihmiselimistö on tosi tarkka tehdas nestetasapainon säilyttämisessä. Munuaiset säätelevät natrium-, kalium- ja vesitasapainoa, ja kaikki ylimääräisenä hörppitty neste suodattuu pois, eli muuttuu virtsaksi. Munuaisten hyvinvointi vaatii melko tasaista nestevirtausta, eli kuivuminen ja turhan niukka juominen huonontaa niiden toimintaa. Labrakokeissa voidaan mitata korkeaa krea-arvoa tuolloin.

    Ja aivan varmasti ei ole mitään merkitystä minkä lämpöisenä vetensä juo, mahassa se on jo kuitenkin ruumiinlämpöistä.

    Pitää muistaa myös, että kahvi ja tee on diureetteja, eli poistavat nestettä kehosta enemmän kuin mitä siitä mukista saa sisään. Ja päivän nesteiksi tosiaan täytyy laskea myös kaikki ruuan mukana tuleva, niistä voi kertyä yllättävän paljon.

    Itse oon siis myös huono juomaan, ei vaan ole jano. Mutta elimistön toiminnalle parempi on pieni tasainen nesteytys, joka pitää tehtaan ns. toiminnassa. Lääkärinä toimiessa on huomannut, miten monesti nesteyttämällä monen tila kohenee silmissä. Ja se on ihan totta, että esim vanhuksilla janokeskus "hiljenee", eli siihen janontunteeseen luottaminen ei ole mikään satavarma tapa.

    Vastaa

    0
    1. Minun on annettu ymmärtää, että tuo kahvin ja teen nesteenpoisto ei ole sellaista, että sen tilalle pitäisi tankata nestettä tilalle (tarkoitan siis vanhaa teoriaa, että jokaisen kahvimukin päälle pitäisi juoda kuppi vettä)?

      Vastaa

      0
  27. Kiva lukea tällaisesta aiheesta itse blogi-kirjoitus ja kommentit, koska mullakaan "ei ole koskaan jano". Ihmettelen niitä ketkä kantaa vesipulloa aina ja kaikkialla mukanaan ja hörppii menemään, itsellä kun ei vaan ole jano niin ei ole jano. Ja tulee paha olo jos juo liikaa vettä.

    Vastaa

    0
  28. Oon kanssa ihan surkimus veden juoja... Mulla toiminut edes tuo vesipullon mukana kantaminen, en siitä missään välissä ikinä muistanut hörppiä. Loppu illasta aina löysi täysinäisen vesipullon kassista ja jokakerta sama ainiin!-elämys.

    Mutta alottelin tuossa viime syksynä laihduttamaan (11kg takana jo, wuhuu!) ja opettelin vetämään tuon 2-2,5l vettä väkipakolla päivässä. Tein omat systeemini ja mulla toimii hyvin! Elikkä syön neljästi päivässä ensinnäkin. Aina siinä ruokaa lautaselle väsätessä juon lasillisen vettä ennen syömistä ja ruoan kaveriksi otan toisen lasillisen. Eli siinäpä menikin jo 1,6l! Sitten juon hampaita pestessä aamulla ja illalla hammasmukin tyhjäksi. siinä olikin jo kokonaiset 2l. Lisäksi liikun lähes päivittäin jolloin menee 0,5l vesipullo ja kahvit ja teet niin kasassa on loppuillasta aina lähemmäs 3l ilman väkisinjuomista.

    Toimii minulla tämä :)

    Vastaa

    0
  29. Minäkin olen huono juomaan. Vaikka en juo mehuja, enkä limsoja,niin silti vettä tulee juotua liian vähän päivässä. Nyt keittiössä on iso lappu "juo", että muistaisin joka kerta siellä käydessäni hörpätä lasin vettä. =) Töissä ei pysty juomaan niin paljoa, kuin olisi tarve, koska vessaan ei pääse ihan milloin vain.

    Vastaa

    0
  30. Halusin vielä kirjata ylös pari kokemusperäistä juttua ja käsitystä vedenjuonnista:

    Minulla tulee vedenjuonnista usein kurkku kipeäksi syystä tai toisesta. Ei ole väliä, onko vesi hanasta vai pullosta, lämmintä vai kylmää. Kurkku kuitenkin muuttuu karheaksi ja kipeäksi. Vesi pitää nielaista ns. "isosti" kerralla, eikä pikkuhiljaa lipitellen ja kurkkuun valutellen, niin kipu ei tule nii herkästi. Kuulostaa (ja tuntuu) tosi hullulta.

    Koen hyvin harvoin janoa, korkeintaan jos olen ollut koko päivän koneella saatan huomata silmien kuivuudesta että nyt olisi hyvä juoda vähän.

    Treenatessa vettä ei ilmeisesti tarvitse tankata ihan älyttömiä määriä. Mikään treeniohjelma (joita on ollut kolme eri lähteistä eri vuosina) ei ole kehoittanut juomaan kuin pari desiä vettä tunninkin rankan (600kcal) treenaamisen jälkeen. Juon toki tuon ylitse (2-5 dl). Mahtaakohan tässä olla ihan vain treenien tekijöiden käsityksiä vai onko määrä todella noin alhainen?

    Vastaa

    0
  31. Nyt täytyy kyllä hämmästellä noin vähäistä juomista :D Itselläni on töissä puolen litran muki pöydällä, josta hörpin vähän väliä. 8 tunnin työpäivän aikana menee HELPOSTI 2 litraa, plus ruokailun yhteydessä 0,25 vettä sekä kaks, kolme, kuppia kahvia. Kotona tulee ryystettyä vielä litra, kaksi. Tosin kyllä siellä huussissakin tule rampattua melkeinpä kerran puolessatoista tunnissa :] Juomiseni ei ole väkinäistä, vaan kyllä janottaa.

    Vastaa

    0
  32. Kyllä meitä on moneksi!

    Mun on pakko juoda vettä vähintään sen pari litraa päivässä ihan vatsan toiminnan vuoksi. Jos se unohtuu, niin tuloksena on "pupun papanoita" ja lisäksi myös epäsäännöllinen rytmi. Vettä lisäämällä tälle tasolle pystyin vähentämään kuidun määrää (olin ennen leivän suurkuluttaja, koska luulin, että se on vain siitä kiinni).

    Kesällä/ulkomailla vähäinen veden juonti mulla kostautuu myös huonolla ololla ja se ei oo kivaa. Ulkomailla saattaa mennä hyvinkin 4-5 litraa/pvä (riippuen miten se aurinko korventaa).

    Eli verrattuna siihen, mikä tilanne mulla oli aiemmin vähäisemmän veden käytön kanssa, tällä hetkellä kroppa voi vain yksinkertaisesti paremmin, kun vain muistaa juoda.

    Vastaa

    0
  33. Ihmetyttää kuinka monia vettä juomattomia sitä onkaan. Minulle on iskostunut niin kirkkaasti se, miten opetetaan että siinä vaiheessa kun on jano, nestehukka on jo lisääntynyt 10%:lla. Itse kuulun tosiaan veden suurkuluttajiin ja on vaikea ymmärtää, miten te janottomat pärjäätte ilman vettä :) Juon normaalistiki pitkin päivää 2-5 litraa, ennen treenejä 0,5l tankkausta ja laturin mukana toiset, treenin aikana kestosta riippuen 0,5-1l ja vielä jälkeenpäin 0,5-1,5l. Siinä vaiheessa kun on todella jano, niin kyllä sen tuntee miten vesi kohisee oikeisiin paikkoihin. Mieleeni tulikin kysymys, että te jotka vähemmän juotte, treenaatteko koskaan niin kovaa, että kaikki vaatteet on hiestä kastuneet läpi? Vai hikoiletteko te myöskään ollenkaan?

    Vastaa

    0
    1. Mä ainakin treenaan niin että vaatteet on aikalailla läpimärät :) Silti saan aniharvoin juotua enempää kuin sen 750 ml treenin aikana.

      Mä luulen, että tämä janoisuus/ei-janoisuus ja kehon nesteen tarve on vain tosi yksilöllistä ja kehon voi totuttaa enempään nesteeseen, jolloin se myös vaatii enemmän. Tai näin mä sen ainakin järkeilen. Mun keho on tottunut vähäiseen nesteensaantiin jolloin se ei myöskään sitä 20 minuutin välein kaipaa. :) Koska en juuri koskaan tunne janoa, niin sehän jo kertoo että en ole ainakaan nestehukassa.

      Vastaa

      0
    2. Kiitos vastauksesta. :) Mielenkiintoinen aihe, täytyy hieman tutkailla ja miettiä tätä. Olisi mukava tietää, mistä tällaiset erot johtuvat. Itsekään en treenin aikana ole tottunut juomaan, vaan olen tottunut nestetankkaukseen puoli tuntia ennen ja muutaman desin otan ehkä tunnin, puolentoista treenin jälkeen. Kolmen tunnin korvilla yleensä treenikin loppuu ja sen jälkeen voi taas juoda enemmän. Ilman kunnollista nestetankkausta tuo ei kuitenkaan missään nimessä onnistu.

      Vastaa

      0
  34. Aika vähältä juomisesi vaikuttaa, mutta kuten moni onkin tässä jo todennut, kaikilla meillä kroppa pelaa hiukan eri säännöillä. Omalla kohdallani juomattomuus/olematon juomamäärä kostautuu nopeasti kuivuutena ihossa ja ihan yleisen vireystason laskuna. En varmaan sitä kahta litraa joka päivä juo, mutta tasaisesti pitkin päivää käyn kyllä lasillisen vettä hörppimässä. Kesäisin kannan juomapulloa mukana kaikkialle, mutta talvella se ei tunnu luontevalta ollenkaan. Ja treenin yhteydessä joisin oikeasti tosi vähän, jos juominen perustuisi janoon. Sielläkin hörpin pullosta vähän väliä suurimmaksi osaksi ihan tottumuksen vuoksi :)

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (44)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat