Kuulutko niihin, jotka katsovat "ranta-ruotsalaisia" vähän kieroon? Onko Ahvenanmaa sinulle vain laivojen pakollinen pysähdyspiste joka mahdollistaa tax free -ostokset? Nukutko aina Långnäsin ohi? Ei kannata! Ahvenanmaa on aivan mahtava paikka, ja jos mitenkään kestät sen, että ruotsi on täällä ainoa virallinen kieli, niin pakkaa laukkusi ja lähde tutustumaan "Suomen ulkomaihin". Ahvenanmaa on lähellä, mutta saaret ovat aivan oma maailmansa.
Ahvenanmaalla on 16 kuntaa, joista 10 sijaitsee manner-Ahvenanmaalla ja 6 saaristossa. Pääkaupunki Maarianhaminan jälkeen suurimmat kunnat ovat Jomala (4041 asukasta) ja Finström (2441). Ahvenanmaan ja samalla koko Suomen pienimmässä kunnassa Sottungassa asuu 127 asukasta.
Turistin näkökulmasta Ahvenanmaan kiinnostavin kohde Maarianhaminan jälkeen on hiekkarannoistaan ja suosituista leirintäalueistaan tunnettu Eckerö, tai historiallisia nähtävyyksiä tarjoileva Sund. Jokaisesta kunnasta löytyy kuitenkin jotain näkemisen arvoista. Tämän tietänevät ainakin polkupyöräturistit, jotka ovat saarella jokakesäinen tuttu näky heidän polkiessaan kylästä toiseen. Pisin etäisyys manner-Ahvenanmaalla on vain 67km ja maasto on kauttaaltaan suhteellisen tasaista, eli olosuhteet leppoisalle pyöräilylomalle ovat ihanteelliset.
Olen käynyt itse kaikissa Ahvenanmaan kunnissa pohjois-saariston Brändöä ja Kumlingea lukuunottamatta. Poimin kaikista muutaman mielenkiintoisen vierailukohteen ja nähtävyyden. Maarianhaminan lomavinkit esiteltiin jo omassa erillisessä osassaan, jonka voit lukea täältä.
...
Mikäli vietät Maarianhaminassa vain viikonlopun eikä sinulla ole aikaa lähteä seikkailemaan kauemmas maaseudulle, suosittelen jotakuta seuraavista, helposti toteutettavista päiväretkistä;
Ramsholmen
Kuvankaunis luonnonsuojelualue Jomalassa, 10 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta. Kauneimmillaan keväällä kun kukkivat valkovuokot peittävät melkein koko alueen. Aja 1-tietä kohti Eckeröä, ja käänny Ramsholmen-kyltin kohdalla vasempaan. Ota picnic-kori mukaan!
Kobba Klintar
Tunnetuin maa(vai pitäisikö sanoa meri-)merkki Maarianhaminaan sataman edustalla. Kobba Klintarin luotsisaarelle pääset venetaksilla Maarianhaminan kalasatamasta, matka kestää 15 minuuttia. Kobban luotsit ohjasivat laivat turvallisesti perille kaupungin satamaan 110 vuoden ajan. Nyt luotsitalo toimii museona ja saaren luotsituvassa on myös pieni kahvila. Kesällä täällä esitetään myös teatteria.
Nåtö / Järsö
Nåtön ja Järsön luontoreservaatit sijaitsevat Lemlandissa, lyhyen pyöräilymatkan päässä Maarianhaminasta. Pyöräilyreitti kulkee upeiden saaristomaisemien keskellä tien puikkelehtiessa luotojen ja pikkusaarten läpi.
Helmiä jokaisesta kunnasta:
JOMALA
- Jomalan kivikirkko on vanhin Suomen keskiaikaisista kivikirkoista. Kirkko sijaitsee Kyrkby'ssa vain 5 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta.
- Ulfsby Gård on lampaan kasvatukseen erikoistunut ekologinen maatila. Tilalla on myös tunnelmallinen kellariravintola. Piipahda täällä lounaalla tai käy tilan emännän Ann Gustafssonin käsityömyymälässä.
- Önningebyn kylässä toimi vuosisadan vaihteessa taiteilijoiden siirtokunta, jonka sanotaan olleen Suomen ainoa varsinainen taiteilijasiirtokunta. Tänne tultiin Pariisista saakka harrastamaan ulkoilmamaalausta impressionismin hengessä. Idyllisen kylämaiseman läpi kulkee kiemurainen tie Lemlandintieltä Jomalan Kyrkby'hyn, ja matkalla kannattaa ehdottomasti pysähtyä Önningebyn pieneen, mutta sitäkin tasokkaampaan taidemuseoon. Museon pysyvän näyttelyn lisäksi täällä on joka kesä uusi, vaihtuva näyttely.
FINSTRÖM
- Godby on Maarianhaminan jälkeen Ahvenanmaan toiseksi suurin taajama ja pohjois-Ahvenanmaan keskus monine palveluineen. Täältä löytyy terveyskeskus, moderni uimahalli, koulu, apteekki, pankki, ravintoloita, kongressihotelli ja yksi saaren kolmesta suurimmasta ruokakaupasta. Godbyssa ei sinänsä ole mitään erityistä nähtävää, mutta tulet joka tapauksessa ajamaan kylän läpi matkalla Sundiin, Vårdö'hön, Getaan tai Saltvikiin.
- Uffe på Bergetin kahvila ja näköalatorni on ehdoton pysähdyspaikka matkalla pohjoiseen. Uffe sijaitsee heti Godbyn jälkeen Färjsundetilla, ennen Saltvikiin vievää siltaa. Korkealla kalliolla sijaitsevasta kahvilasta ja näköalatornista on upeat maisemat Färjsundetin salmen yli.
- Tjudö Vingård on Ahvenanmaan oma viinitila, jossa valmistetaan viinejä tilan omista marjoista ja hedelmistä. Tjudön tunnetuimpiin juomiin kuuluu mm. omenaviinistä tislattu väkevä Ålvados, sekä oma henkilökohtainen suosikkini, omenalikööri Appleaud (mä en edes tykkää likööristä, mutta tuo herkku vie kielen mennessään!). Poikkea Tjudöön opastetulle viinitilakierrokselle tai nauti tilan ravintolassa tunnelmallinen lounas tai päivällinen.
Edit. Ravintoloitsija Michael Björklund osti Tjudö Vingårdin toiminnan vuonna 2011 ja juomien valmistus on siirtynyt Björklundin Smakbyn-ruokakylään Kastelholman linnan kupeeseen.
SALTVIK
- Orrdalsklint on 129 metrin korkeudessaan Ahvenanmaan korkein kohta. Täällä on kauniita luontopolkuja, jotka johtavat ylös huipun näköalatornille. Huipulla on myös nuotiopaikka. Yksi suosikkiretkikohteistani! Orrdalsklintin alueelta löytyy jälkiä kivikautisesta asutuksesta, ja läheisyydessä sijaitsee myös Stenåldersby ("Kivikauden kylä"), jonka läpi kulkee niinikään luontopolku.
- Silverskär on oivallinen kohde hieman eksklusiivisempaa Ahvenanmaa-kokemusta tavoitteleville. Alunperin kalastajaperheen kotina toiminut Silverskärin pikkusaari toimii nykyään majoitus- & kokouskohteena ja se tunnetaan elegantista tunnelmastaan. Ahvenanmaalaiset firmat vievät usein vieraitaan Silverskäriin elämysillallisille. Haaveenani on järjestää täällä joskus juhlat, harmi kun en 3-kymppisille ehtinyt. http://www.silverskar.ax/
- Kvarnbo Gästhem on yksi Ahvenanmaan sympaattisimmista majapaikoista. 1800-luvun kartanomiljöössä majataloa pitävät herttainen Ella miehensä Martinin kanssa, ja voin sydämellisesti sanoa että olen harvoin tavannut yhtä ihastuttavia ihmisiä. Ella tunnetaan myös viinieksperttinä, ja hän järjestää majatalossa suosittuja viininmaistajaisia. Osallistuimme kerran entisen työpaikkani porukan kanssa Ellan viininmaistajaisiin, ja se jäi mieleeni yhtenä hauskimmista illoista elämäni aikana. Majatalon ruoka vie sekin kielen mennessään. http://www.kvarnbogasthem.com/
LEMLAND
- Yksi Lemlandin tunnetuimmista nähtävyyksistä, laivanvarustaja Peter Erikssonin tila Pellas, paloi lähes maan tasalle vuonna 2005, mutta rakennettiin entiseen kuosiinsa vuonna 2008. Nyt tila toimii jälleen kotiseutumuseona, ja jokakesäinen navettateatteri (Pellas Ladugårdsteater) on Ahvenanmaalla jo käsite. Jos ymmärrät yhtään ruotsia, suosittelen lämpimästi visiittiä navettateatterin esitykseen! Lipun hintaan kuuluu väliaikatarjoilu.
- Herröskatan on jälleen yksi saaren monista luontoreservaateista ja oivallinen retkikohde luontopolkujen ystäville. Täällä pääset patikoimaan manner-Ahvenanmaan eteläisimpään merenrantaan. Aja tietä 3 Maarianhaminasta Lemlandiin päin, käänny Söderbyn kohdalla oikealle Västerängaan ja jatka kohti Flakaa. Seuraa Herröskatan-kylttejä.
GETA
- Getabergen on Getan vierailukohde numero yksi. Täältä löydät yhden saaren suosituimmista ravintoloista, Soltunan, joka ei ulkonäöllään prameile mutta on tunnettu hyvästä ruoastaan ja reilun kokoisista kahvilaherkuistaan. Ravintolan kupeesta lähtee luontopolku alas kallioluolalle, joka toimi kyläläisten turvapaikkana 1700-luvun alun levottomuuksien aikaan. Luolalta polku jatkuu alas Djupvikenin luonnonsatamaan, joka on yksi Getan kuvatuimpia maisemia.
- HavsVidden on neljän tähden elämyshotelli kirjaimellisesti keskellä ei-mitään, Ahvenanmaan pohjoisimmalla niemellä, karuilla kallioilla. Täydellinen kohde esimerkiksi romanttiselle viikonloppugetawaylle.
Kun ensimmäisen kerran kävin HavsViddenissä seitsemän vuotta sitten, en vielä ymmärtänyt paikan viehätystä tai nähnyt sen potentiaalia. Paikka tuntui olevan liian eristyksissä, eikä siellä ollut kertakaikkiaan mitään muuta kuin kallioita ja aavaa merta. Vuonna 2005 hotellin osti joukko innokkaita ruotsalaisyrittäjiä, jotka pistivät tuulemaan. He päättivät hyödyntää HavsViddenin eristyneisyyttä ja ympäröivää villiä luontoa, ja loivat hotellille kokonaan uuden konseptin rauhan ja harmonian tyyssijana. Hotellirakennukset uusittiin täydellisesti vastaamaan uutta tyylikästä ja eksklusiivista imagoa. "Täällä kohtaat vain meren ja meidät", kuuluu nykyinen mainoslause. Ja se on todellakin purrut. Asiakkaita virtaa ja hotellia on ylistetty ulkomaisissa lehdissä.
Täältä voit lukea ihanasta syntymäpäiväviikonlopustani talvisessa HavsViddenissa.
Majoitus HavsViddenissä ei ole halvimmasta päästä, mutta jos haluat kokea jotain erityistä isolla E:llä, eikä mökki- tai pyöräilyloma ole sinua varten, varaa viikonloppu HavsViddeniin. Tai käy nauttimassa illallinen hotellin terassilla, josta on esteetön merinäköala. Varakkaammat saapuvat hotelliin helikopterilla tai lipuvat purjeveneellään hotellin omaan vierassatamaan.... http://www.havsvidden.com/
SUND
- Kastelholman keskiaikainen linna on yksi henkilökohtaisista suosikkikohteistani Ahvenanmaalla. Olen kiinnostunut historiasta, ja etenkin linnat vetävät minua puoleensa. Kastelholman linnan loistoaika sijoittui 1400- ja 1500-luvuille, ja 1500-luvun lopulla linna kuului Kustaa Vaasan viimeiselle puolisolle, leskikuningatar Katariina Stenbockille. Vuosien saatossa linna vaurioitui monta kertaa niin tykkitaistelujen kuin tulipalojenkin seurauksena. Viimeisen kerran linna paloi vuonna 1745, ja se hylättiin vankilana 1770-luvulla. Linna on osittain restauroitu, ja kuuluu Ahvenanmaan tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Linnaan voi tutustua opastetuilla kierroksilla, ja joinain kesinä linnassa järjestetään myös kummituskävelyitä tai haamuteatteriesityksiä.
- Bomarsundin linnoituksen rauniot ovat Kastelholman ohella saaren klassisia nähtävyyksiä. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että rauniot ovat kirjaimellisesti raunioita, eikä paikalla loppujen lopuksi ole paljon muuta nähtävää kuin muutama varta vasten turisteja varten kasattu seinämä ja kivikasoja. Siitäkin huolimatta Bomarsund on mielestäni vaikuttava paikka, ihan vain jo kun kuvittelee, miten valtava rakennelma alueella on aikoinaan seissyt. Linnoitus rakennettiin vuosina 1832-1854, ja Venäjän keisarikunta tarkoitti sen Ahvenanmaalle sijoitettavien joukkojen tukikohdaksi. Linnoituksen rakennusvuosina sen ympärille kehittyi pieni kaupunki, joka koostui Skarpansin ja Nya Skarpansin kylistä. Skarpansin on sanottu olleen asukasluvultaan yhtä suuri kuin Maarianhamina tänä päivänä. Todella mielenkiintoista! Tänä päivänä Skarpansista ei ole käytännössä jäljellä yhtään mitään, eikä alueen läpi kulkiessa voi käsittää, että siinä on joskus ollut kaupunki.
ECKERÖ
- Eckerön turistikeskus numero 1 on Käringsund. Tämä lomakylä hiekkarannan äärellä yhdistää joka kesä sadoittain ellei tuhansittain mökkeilijöitä ja camping-turisteja. Eckerö on yksi Pohjoismaiden aurinkoisimpia paikkoja aurinkotunneissa mitattuna, joten ei ihmekään että kunta vetää Maarianhaminan jälkeen eniten matkailijoita koko Ahvenanmaalla. Lomakylästä on kaunis kävelyreitti rantakallioita pitkin vierassatamaan, Kalastus- ja metsästysmuseolle ja Riistasafarille. http://www.karingsund.ax/
Lomakylän lähellä sijaitsee myös Eckerö Hotell, joka on tunnettu niinkin erikoisesta asiasta kuin Elviksestä. Oikea Elvis ei luonnollisestikaan täällä koskaan käynyt, mutta hotellin omistaja Ronald Karlssonin Elvis-show tunnetaan aina ulkomaita myöten. Itse en ole koskaan Karlssonia päässyt kuulemaan, mutta hän on kuulema oikeasti todella hyvä. http://www.eckerohotell.ax/text.con?iPage=3&iLan=3
- Lasten kanssa Ahvenanmaalla lomaileville suosittelen Eckerön Riistasafaria (Viltsafari). Aikuisten makuun kiertoajelu riistaeläintarhassa voi olla lepsu, mutta lapsista on varmasti hauskaa päästä ajamaan safarivaunulla ja nähdä villisikoja, strutseja, saksanhirviä ja kuusipeuroja lähietäisyydeltä. Safarit ovat erittäin suosittuja ja tykättyjä.
- Degersandin ranta. Ahvenanmaan "riviera" ja upein hiekkaranta. Brittiläisen Metro-lehden ja matkailublogi Beach Tomaton mukaan Degersandin merenranta on yksi Euroopan parhaita "kätkettyjä" hiekkarantahelmiä.
- Keskellä Eckerön maalaisidylliä kohoaa aivan väärään paikkaan joutuneen näköinen, majesteetillinen Posti- ja tullitalo. Se valmistui vuonna 1823 ja rakennettiin tsaarin Venäjän etuvartioksi ja Venäjän vallan osoitukseksi Ruotsin suuntaan. Se rakennettiin tarkoituksella ylisuureksi, jotta se näkyisi kauas merelle ja tekisi vaikutuksen lännestä saapuviin. Rakennuksessa toimii suosittu kahvila Lugn & Ro, taidegalleria ja postiruotumuseo. Vuoteen 2008 saakka täällä toimi myös oikea postikonttori, joka paikallisten protesteista huolimatta suljettiin.
HAMMARLAND
- Skarpnåtö Hammarlandin pohjoisimmassa kärjessä on pieni kylä vain 500 metriä leveällä niemellä. Täällä sijaitsee majoitusyritys Skarpnåtö Turistanläggning mökkeineen sekä Skarpnåtön kotiseutumuseo. Täältä kulkee myös polkupyörälautta Getaan. http://www.aland.com/fi/skarpnato
- Skarpnåtön laiturista lähtevät kesäkeskiviikkoisin retket Sälskärin majakalle. Retket vetää Sälskärillä kasvanut majakanvartijan poika Bengt Häger, joka kertoo eläytyen tarinoita majakanvartijoiden elämästä karulla saarella.
- Palokuntamuseo on jälleen oivallinen kohde lasten kanssa matkustaville (vaikka kyllä minäkin jopa pidän museota aika mielenkiintoisena). Museo sijaitsee yksityisellä tilalla Hammarlandin Mörbyssä. Pihalla on paloauto jossa lapset saavat hyppiä ja leikkiä mielin määrin, samoin kuin vanhan ajan käsikäyttöinen paloruisku jolla voi leikkiä entisajan palomiestä.
BRÄNDÖ, KUMLINGE ja KÖKAR
- Island In The Sun -musiikkifestivaali Brändössä, Jurmon pienellä saarella, voi olla juuri sellainen sympaattinen, erikoinen elämys jonka voi kokea vain saaristossa. Pikkuinen festivaali järjestetään nyt kolmatta kertaa ja se kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Juhlilla alkaa jo nyt olla kulttimaine. Musiikki on alternative pop, rock ja punk -painotteista. Viime kesänä festareilla soitti mm. Le Corps Mince De Francoise, ja tämän kesän ohjelmistosta löytyy sellaisia nimiä kuin The Concretes, Anna Von Hausswolff ja Manna. http://www.islandinthesun.nu/
Edit. Island In The Sun -festivaali järjestettiin viimeisen kerran kesällä 2013 ja koki harmillisen kohtalon: se kasvoi lopulta liian suureksi ja kävijämäärät olivat liikaa pienen Jurmon infrastruktuurille.
Jurmo on muuten kaikista Ahvenanmaan saarista lähimpänä manner-Suomea, täältä on yhteysaluksella vain 35 minuutin matka Kustaviin.
- Hermasin saaristotila Kumlingessa, Enklingen saarella, on yksi Ahvenanmaan kotiseutumuseoista. Tilan juuret ulottuvat 1500-luvulle asti, ja rakennusten sisätilat ovat alkuperäisessä asussaan.
- Glada Laxen on maineikas kalaravintola Kumlingen Bärössä. Glada Laxen tarjoaa myös majoitusta. Bärön saarelle tullaan omalla veneellä tai yhteysaluksella, autoa ei voi ottaa mukaan. Tämä pieni kolkka tarjoaa todellista saariston rauhaa ja meren läheisyyttä. Glada Laxen järjestää myös vaellus- ja kalastusretkiä sekä hyljesafareita.
- Källskärin pikkusaari Kökarin edustalla on yksi Ahvenanmaan erikoisimmista nähtävyyksistä. Ruotsalainen vapaaherra Göran Åkerhielm ihastui karuun, kivikkoiseen saareen vuonna 1958, osti sen omakseen ja alkoi rakentaa sinne omaa paratiisiaan. Vaikka saari oli niin säiden piiskoma ettei siellä ollut tarpeeksi kasvillisuutta edes karjan ravinnoksi, päätti Åkerhielm luoda sinne runsaan puutarhan etelä-Eurooppalaiseen tyyliin. Hän kehitti kallioiden keskelle kastelujärjestelmät ja sai kuin saikin puutarhan kasvamaan. Hän rakensi saarelle myös sataman ja lukuisia taloja ja huvimajoja, ja rakennustöihin osallistuivat kaikki vapaaherran vieraat. Åkerhielmilla oli paljon ystäviä taidepiireissä, joihin lukeutui mm. saarella useasti vieraillut Tove Jansson. Jansson on maalannut Källskärillä muumi-aiheisen taulun jonka hän lahjoitti Åkerhielmille. Kopio taulusta roikkuu Janssonin vierasmajassa, alkuperäinen löytyy Maarianhaminan taidemuseosta.
Källskär on aivan uniikki paikka - kauniit puutarhat, kreikkalaiset patsaat ja istutukset keskellä Ahvenanmeren jylhiä luotoja ovat odottamaton, absurdi ja upea näky. Älä missaa tätä jos olet lähelläkään Kökaria!
VÅRDÖ ja FÖGLÖ
- Simskälan pikkusaaret Vårdön pohjoispuolella tunnetaan kirjailija Anni Blomqvistin synnyinseutuna. Blomqvist tuli tunnetuksi Myrskyluodon Maija -romaaneistaan. Simskäla on aikoinaan ollut Vårdö'n suurimpia kyliä, mutta nykyään siellä asuu vain 25 ympärivuotista asukasta. Östra Simskälalla toimii sympaattinen ravintola ja majatalo Stormskärs Värdhus. http://www.stormskar.ax/suomi.php
- Idyllinen Degerby Föglössä on saaristo-Ahvenanmaan vilkkaimpia keskuksia. Tänne on helppo tehdä vaikka päiväretki Maarianhaminasta, sillä laivamatka Svinön satamasta Lumparlandista kestää vain 25 minuuttia. Istu jäätelölle vierassatamaan tai nauti lounas tai päivällinen kalaruokiin erikoistuneessa ravintola Seagramissa aivan veden äärellä.
LUMPARLAND
- Långnäs ei ole mikään nähtävyys, mutta on tärkeä paikka matkailijalle, sillä täältä liikennöivät Vikingin ja Siljan laivat sekä yhteysalukset Sottungaan, Kumlingeen ja Kökariin (ja edelleen Korppooseen). Vikingin ja Siljan laivat pysähtyvät täällä öisin, päivävuorot kulkevat Maarianhaminan kautta.
- Ollas Shop & Café on viehättävä maatilakahvila ja putiikki Lumparbyn kylässä. Puodissa myydään tilan omia lampaanvillatuotteita ja muita ahvenanmaalaisia käsitöitä. Yksi viehättävimpiä kahvilapysäkkejä Ahvenanmaan maaseudulla, suosittelen lämpimästi.
- Klemetsby on Lumparlandin keskus, ja täältä löytyvät palvelut niinkuin posti ja pankki. Klemetsby'ssä sijaitsee myös Lumparlandin kirkko, St. Andreas, joka on vanhin Ahvenanmaan kolmesta puukirkosta.
SOTTUNGA
Asukasluvultaan Suomen pienin kunta Sottunga on nähtävyys itsessään. Täällä asuu 127 ihmistä, eikä saarella todellakaan ole juuri muuta kuin peltoja ja maataloja. Pienuudestaan huolimatta saarella on kaikki palvelut kuten kauppa, pankki, posti, päiväkoti, koulu ja kirjasto. Sottungan keskusta on niin pieni ja huomaamaton, että allekirjoittanut pyöräili ensimmäisen kerran sen läpi edes tajuamatta että ohitti juuri keskustan. Laivamatka Sottungaan kestää n. 1h 15 minuuttia.
Kesällä 2014 avattu kodikas ja suosittu Salteriet-ravintola Sottungan vierasvenesatamassa tarjoilee maukasta saaristolaiskotiruokaa ja yllättää välillä teemailloillaan kuten sushilla.
VINKKIKULMA: LASTEN AHVENANMAA
Keräsin tähän vielä pähkinänkuoressa kohteita lapsiperheille:
* Lilla Holmenin puisto ja uimaranta Maarianhaminassa; alueella on eläimiä kuten kaneja, marsuja, riikinkukkoja ja kanoja, ja matalapohjainen uimaranta.
* Smartpark-perhepuisto Eckerössä
* Mariebadin kylpylä-uimahalli Maarianhaminassa vesiliukumäkineen
* Gocart-mikroautorata Lemlandin Vessingbodassa
* Ångbåtsbryggan-minigolf Maarianhaminan itäsatamassa (tasokas minigolf, kaukana leirintäalueiden säälittävistä viritelmistä)
* Lasten luontopolku Trollstigen Getabergenillä
* Viikinkimarkkinat Saltvikissa heinäkuun lopulla
.
Tämä artikkeli päivitetty 06/2016
0 comments on “Lomakohteena Ahvenanmaa!”
Hei! Ihana postaus ja tulipa todella sopivaan saumaan minulle. Ollaan ystävä porukassa nimittäin mietitty Ahvenanmaa reissua tässä kesällä. Kysyisinkin sinulta vinkkiä, jos osaisit kertoa miten kätevimmin pääsee Helsingistä Ahvenanmaalle? Turusta kulkee ymmärtääkseni lautta ja Viking Line tekee "piknik" päiväretkiä Turusta, mutta kai Helsingistäkin pääsee?
Meikkailu intoilijana tykkään kaikista kosmetiikka aiheisista kirjoituksistasi, mutta nämä lifestyle jutut monipuolistavat kivasti blogin ilmettä. Ja onhan se kiva tietää ihmisestä meikkien takana. Jatka siis samaan malliin!
Mukava kuulla että postaus tuli hyvään aikaan! :) Helsingin laivat pysähtyvät Maarianhaminassa aamuyöllä, Siljan laivat klo 04.15 ja Vikingin 04.25.
Turusta pääsee kätevämmin; iltalaiva lähtee klo 21 ja pysähtyy Långnäsissä 01.00 (eli matka kestää vain 4 tuntia!), ja päivälaiva lähtee 08.45 ja pysähtyy Maarianhaminassa 14.10. Piknik-risteily tarkoittaa sitä, että menee tuolla päivälaivalla M:haminaan ja vaihtaa siellä takaisinpäin tulevaan iltalaivaan. Piknik-risteily ei siis sinänsä ole mikään oma risteilynsä.
Oi, ihana postaus <3
Olen käynyt Ahvenanmaalla kerran, kuudennen luokan luokkaretkellä (eli siitäkin on aikaa jo se ~13 vuotta), mutta oli mahtava paikka ja varmasti tulee vielä joskus tulevaisuudessa sinnekin lähdettyä lomailemaan.
Oi vitsit, ihana postaus!
Oon käyny Ahvenanmaalla nelosluokkalaisena tyllerönä, eli melkein 15 vuotta sitten. Tämän postauksen myötä syttyi vankka kipinä siitä, että ens kesänä Ahvenanmaalla vietetään vähintään viikko, mieluusti kaksi - tai kuukausi!
Kiitos Sanni tästä <3
Kiitos! Mahtava postaus! Ja erityiskiitos kun huomioit lapsiperheetkin =)
Kyllä nyt alko lomasuunnitelmat saada ihan uusia tuulia ;)
Tämä ei liity mitenkään tähän postaukseen, mutta minua on jo pidemmän aikaa askarruttanut yksi kysymys huultenrajauskynistä. :)
Satutko muistamaan kun Body Shopissa oli joskus ~10v sitten sellaisia huultenrajauskyniä, joissa pää ei ollut teroitettava eikä kynämäinen, vaan enemmän "tussimainen", samanlainen kuin jotkut eyelinerit? Tämä muistutti aika paljon Lumenen Natural Code -eyelineriä, paitsi ei tietenkään ollut musta. Onkohan millään merkillä enää myynnissä tällaisia huultenrajauskyniä?
Kiitos todella paljon avusta jo näin etukäteen! :)
En muista noita Body Shopin huultenrajauskyniä, enkä valitettavasti tiedä onko jollain merkillä tällä hetkellä myynnissä sellaisia. Tietäisiköhän Ostolakko-Virve..?
En tiedä onko tästä apua, mutta äitini tilasi joku vuosi sitten Yves Rocherilta sellaisen sivellinpäisen huultenrajauskynän (hoikan kartion muotoinen pikkupullo, jonka leveässä päässä värisäiliö ja hoikassa päässä sivellin, kierretään auki kuin kynsilakkapullo tms.). Tällä hetkellä en kuitenkaan ainakaan YR:n nettisivuilta onnistunut löytämään mitään vastaavaa :/
Kumlinge on ihana pikku paikka, olimme siellä luokkaretkellä yhden yön yötä paikallisessa jossakin majatalossa :D Tykkäsin paljon Ahvenanmaasta vaikka ainoa virallinen kieli onkin Ruotsi, jota en kauheasti osaa :D
Ahvenanmaalle palaan!
Ihana postaus! Minkä vaivan oletkaan nähnyt näitä kootessasi, mutta tämä on aivan älyttömän hyödyllinen postaus Ahvenanmaalle matkustaville ja meille muuten vaan kiinnostuneille. :)
Olitpa kivan ja kattavan paketin tehnyt Ahvenenmaasta, kiitos siitä. :) Olisi joskus kiva päästä saarella käymään ja nuo lapsiperhevinkit oli siksikin kiva lisä. Ihanan idyllisen näköinen on koko saari.
TÄYDELLINEN POSTAUS! Iso kiitos <3
Vietimme viime kesänä juhannuksen tuolla Havsviddenissä. Koska halusimme panostaa, niin meillä oli yksi hotellin kolmesta sviitistä, johon kuului mm. oma iso terassi merinäköalalla, poreamme ja takka. Ruoka oli todella hyvää ja luonto hotellin ympärillä on karu, mutta hieno. Suosittelen!!!
Samalla reissulla vietimme myös yhden yön maatilamajoituksessa, koska halusimme nähdä "aitoa Ahvenanmaalaista elämää" :) Meillä oli majoitus somassa mökissä maatalon pihassa. Talossa oli mm. lehmiä ja lampaita, joita sai käydä katsomassa ja pihassa sai grillata, lapset saivat leikkiä ja juoksennella jne. Kiva kokemus sekin.
Reissun viimeisen yön vietimme Arkipelagissa, joka oli kiva hotelli myös. Päivän kiertelimme Maarianhaminassa, teimme ostoksia ja lopulta päädyimme Kotipzzan kautta yhteen puistoon pitämään picnikiä.
Menimme Maarianhaminaan Turusta päivälaivalla ja matka kesti vain 6 h, koska halusimme nauttia myös laivalla olosta, syödä ja shopata. Helsingistä lähtevien laivojen ongelma on se, että ne lähtevät illalla, jolloin perillä ollaan aamuyöstä... Meillä oli mukana oma auto, joten liikkuminen paikan päällä kävi kätevästi.
Suosittelen ehdottomasti Ahvenanmaata matkakohteeksi, meillä ainakin oli onnistunut reissu! Tullaan varmasti uudestaankin :)
Päädyin blogiisi yhden toiden blogin kautta ja tästä tuli oistis suosikkini! Ulkoasu on mahtava, etenkin toi banneri, siinä on ihanat värit.
Sinulla on täällä aivan mahtavia kuvia ja tämäkin postaus oli ihana, tuli olo, että nyt on heti pakko päästä Ahvenanmaalle, mutta aikataulut ei anna periksi lähteä niin kauaksi.
Ja sinulla on aina hienoja meikkejä, vaikken itse meikkiä käytäkään.
Kiitos Laura, onpa mukava kuulla!
Kiitos hienosta blogistasi! Ja juttuvinkki ensi vuotta ajatellen, kun en tajunnut tänä vuonna ajoissa kysellä: Voisitko tehdä meikkiohjeen Bride-kulkuetta varten? Siellähän noita värejä saa käyttää vielä enemmän kuin vappuna. ;D
Luulen, että Pride-kulkueeseen (oletan että tarkoitat Ylpeys- etkä Morsian-kulkuetta? :)) sopivia meikkitutorialeja löytyy paljon YouTubesta, siis paljon parempia kuin minä osaisin tehdä. :)
Miten Ahvenanmaalla kommunikoidaan, jos ei osaa kunnolla ruotsia? Katsovatko ne täyssuomenkielisiä ihan kieroon? Voiko puhua englantia vai onko se ihan hölmöä? Iiks miten selviää? Ahvenanmaa kiinnostaisi. En ole koskaan käynyt. Osataanko missään siellä (hotelleissa tai muissa turistimestoissa) suomea?
Suomen kielellä selviää ainakin hotelleissa ja useimmissa ravintoloissa, mutta jos kohdalle osuu suomen kieltä taitamaton henkilö niin sitten vaan englannilla. Suomenkielisiä ei katsota pahalla, muuten kuin jos yrität väkisin vaan puhua suomea ja annat ymmärtää että odotat kaikkien osaavan täällä suomea. Kohteliasta on aina kysyä "talar du finska?" Vaikka itse olen suomenkielinen, niin täytyy oikeasti myöntää että mua raivostutti suomalaiset turistit jotka ylimielisesti jankuttivat asioitaan suomeksi vaikka paikallinen vastasi ruotsiksi että ei ymmärrä. Ei kai kukaan Ruotsissa tai Hollannissa tai Marokossakaan menisi asioimaan suomen kielellä? Miksi sitten täällä, kun paikka on yksikielinen?
Mutta siis turistimestoissa henkilökunnan kuuluu osata täällä suomea, se on työhönottovaatimuksena. Ruokakaupoissa, postissa ja pankissa ei sitten välttämättä osata suomea.
Anteeks vaan nyt tää kauheen "sivistymätön" ja "töykeä" asenne mutta minä olen suomalainen minä olen suomessa, minä puhun suomea. Rasittaa miten noi ruotsinsuomalaiset kyykyttää suomalaisia. Ihan kun me suomalaiset oltais se vähemmistö. (Ja kyllä, osaan ruotsia hyvin, ei en ole rasistinen, rasittaa vaan toi noitten ruotsinsuomalaisten käytös on aika v*tuttavaa ihan ku he olisivat meitä suomalaisia parempia ).
Onko asenteesi sama esim. Yhdysvalloista Suomeen työn perässä muuttanutta englanninkielistä kohtaan? Voisin kuvitella, että vaihdat ihan mielelläsi englantiin, ja saatat olla vähän ylpeäkin siitä, miten hyvin suomalaiset englantia puhuu...
Ei kai se ihmisen vika ole, että äidinkieli on ruotsi, tai vaikka saame? Tai suomi? Eikö tärkeintä ole pystyä kommunikoimaan? Kommunikointi voi sujua paremmin kommunikointihaluiselta kielitaidottomalta kuin haluttomalta kielitaitoiselta. Appiukkoni pärjäsi hyvin Ahvenanmaalla aivan umpisuomalaisena - elekielellä. Muu matkaseurue häpesi vieressä silmät päästään, mutta viesti meni perille.
Kiitos kivasta postauksesta! Itse en ole ikinä ollut Ahvenanmaalla, mutta mieli tekisi lähteä. Sitä varten on kiva lukea tällaisia omakohtaisia kokemuksia, jotka kertovat paikoista ihan eri tavalla kuin tavalliset matkaoppaat.
Ja ajattelinpa minäkin kertoa postaustoiveen, toivottavasti haluat niitä kuulla! :) Olisi kiva nähdä jonkinlaisia fantasiameikkejä, tai halloween-juhliin sopivia teemameikkejä. Toki näitäkin on netti pullollaan, mutta olisi kiva nähdä, miten itse teet tällaisia (ja tutot olis tietty kauheen kiva! :P).
ne on kyllä ne ahvenanmaalaiset, jotka katsoo mannersuomalaisia kieroon, eikä toisin päin... been there jne..
Tack så mycket! Olet nähnyt paljon vaivaa. Viikon päästä olenkin Ahvenanmaalla :D
Hienoja kuvia! Tonne kun pääsis itsekin.. :D Mutta, mulla on kuitenkin vähän muuta asiaa. Mulla on ongelma huulipunien ja kiiltojen kanssa. Oon toivoton huulirasvariippuvainen, ja joskus olis kivaa saada väriä huulille..
Mutta siinä kun käy aina niin, että kun ne punat ja kiilot eivät kosteuta, huomaamattani "nuolen" kaiken pois. Oon kokeillut laittaa jotain kosteusvoidetta alle, mutta siinäkin on haittapuolensa. A) Ensinnäkin voiteen maku kulkeutuu suuhun, joten en tee tätä kovin mielelläni, sekä B) tämäkään ei tunnu auttavan.
Joten mitä tässä voisi tehdä :<
Mitenkäs olisi sävyttävä huulirasva? Esim. ne mitä myydään laivoilla (onkohan ne jotain Deborah-merkkisiä) ja mun mielestä jossain kaupoissakin? Niissä on pigmenttiäkin ihan reilusti, ainakin osassa sävyistä.
Hieno postaus! Matkakuume nousi, etenkin kun nyt on niin upea kesäsääkin. Olisipa ihanaa olla nyt Ahvenanmaalla. :)
Enpä ihmettele, että mietit aiemmin jaksaako kukaan lukea tulossa olevaa Ahvenanmaa postausta. Todella paljon olit nähnyt vaivaa. Kiitos myös lapsiperheiden vinkeistä =)
Toivottavasti jokunen olisi jaksanut lukea...! :)
Ah ja voi, mikä ihana postaus. Ahvenanmaa on ehkä Suomen ihanin paikka, rakastan ihan mielettömästi siellä olemista. Tän postauksen myötä tuli taas hirrrmuinen ikävä Ahvenanmaalle, vaikka just kesäkuun alussa siellä olin, mutta erinäisistä syistä reissu meni vähän pilalle. Jos joskus opin hallitsemaan tota ruotsin kieltä paremmin, niin saatan tosissaan harkita Ahvenanmaalle muuttamista.
Hmm, löysin sun blogin tossa jokin aika sitten erään toisen blogin kautta ja sun tapa kirjoittaa iski kyllä heti + sun aiheet on kiintoisia, uusi lukija ilmottautuu! o/
Ooo, täällä toinenkin Åland-fani! Lapsena matkustettiin jokikinen kesä Kumlingeen ja riparinkin kävin polkien läpi Ahvenanmaan. :) Tonne on kyllä ihan hirvee ikävä..
Hei!
Voi sua, ihan tajuttoman urakan oot kyllä tehnyt!!! Ja nyt jonkun Ahvenanmaan matkailun edistämis-viranomaisen pitäis kyllä palkita sut (kärryllinen kosmetiikkaa Ahvenanmaan risteilyltä.. he he, niin kuin jotkut voittaa kärryllisen ilmaista ruokaa jostain marketista), koska tuo postaus oli niin hieno.
Vaikka kyllä sinne ihmisiä varmaan virtaa muistakin syistä, mutta ensikertalaisille postaus oli tosi hyvä innostuksen lähde! Ihan parasta ne vinkit lapsiperheille!!! Itselläkin muksu, joten perheelliset lukijasi osaavat arvostaa tuota näkökulmaa aivan varmasti.
Kiitos paljon, Anni! Kirjoitan niin mielelläni Ahvenanmaasta että voisin jopa pitää erillistä Åland-blogia.... ^_^ Harkitsin sitä monesti silloin kun vielä täällä asuin, ja nyt vähän harmittaa että en saanut aikaiseksi.
Päivåä Sanni hyvä !
Saakohan miehet kirjoittaa palstallesi ???,vai hupeneeko katuuskottavuutesi? Ostin kerran L`Orealin purkin Sami Hyypiän Lift&Down naamarasvaa...joten saanen kommentoida. Ihan tuli nuoruus ja kesä 2002 mieleen,viikko vierähti silloin Saltvikissa kuivan maan mökissä,tais olla ainut jäljellä oleva heinäkuun lopulla.Muksut oli silloin tyttö 3v,pojat 6.ja 8.v.Aika kattavasti esittelit hyviä retkikohteita,suunnilleen ovat samoina pysyneet 8.v:ssa.Täältä Joensuusta on ensin kiva 600 km.Turkuun,sama matka tuli autoiltua saarella viikon aikana.Mieluusti olisin fillaroinut suurimman osan matkasta,mutta lasten ehdoilla silloin.
Degersandin upeat rannat ja kirkkaat veet jäi erityisesti mieleen,samoin Getabergenin jylhät maisemat.Jomalassa tuli bongattua Janne Holmen viikkoa ennen euroopan mestaruutta...,ei taida kaveri tosin mikäään patriootti olla.Maarianhaminan eteläpuolella oli luontopolku,mikä tallattiin paljasjaloin.Tyttö sanoi puolessa välissä:'kato iskä käärme',lopputaipale tultiin jalat tukevasti irti maasta.Ålvadosit jäi silloin maistamatta ja MiFK:kin tais pelata silloin 2.divaria...pitänee palata tarkistamaan tilanne.
t.Ari
Tokihan tänne saa miehetkin kommentoida, sehän on vain mukavaa! :) Ja varmaan saisin enemmän uskottavuutta jos tulisi enemmänkin mies-kommentteja! ^_^ Joo, ja MIFK on nykyään IFK Mariehamn, kuulema ärtyvät jos joku erehtyy vielä sanomaan MIFK..... XD
Oletko ottanut nuo kaikki kuvat itse? On nimittäin tosi hienoja. Mukavaa lukea välillä tällaisiakin postauksia. En ole ennen pitänyt Ahvenanmaata näin potentiaalisena matkailukohteena!
Asun ulkomailla, mutta nyt on tullut tavaksi käydä aina Ahvenanmaalla. Maarianhaminassa ja Ahvenanmaan pääsaarella olen käynyt, mutta ehdoton suosikki on kyllä Brändö. Maisemat siellä ovat kyllä aivan huikeat. Juuri kirjoittelen tässä pari päivää käynnin jälkeen, huomenna on lento taas valtameren taakse.
Helpoiten Brändöhön pääsee kun ajaa Kustaviin (Turusta ajomatka n. 1.5 h), ja siitä Ålandstrafikenin lautalla yli Brändöhön. Matka kestää n. 40 minuuttia, ja autopaikka maksaa vain 22 euroa, meno-paluu. Lauttapaikka on syytä varata etukäteen, mutta jos ei ihan ruuhka-aikaan mene, niin todennäköisesti mahtuu mukaan ilmankin.
Brändöstä kyllä pääsee eteenpäin aivan Maarianhaminaan asti - mutta lauttapaikkaa ei voi varata, ellei yövy Brändössä. Hintakin nousee jos haluaa suoraan jatkaa matkaa.
Brändössä sitten voi yöpyä hotellissa, taikka vastaavasti jossain mökissä. Meillä oli mökki vuokralla, ja suosittelen kyllä lämpimästi.
Kun Brändötä pitää majapaikkana, niin siitä voi sitten tehdä retkiä Jurmoon taikka Lappoon tai Asterholmaan. Jokainen on lyhyen lauttamatkan takana. Auton saa lautoille ilmaiseksi, mutta mun mielestä parhaiten kokee pyörällä tai jopa ihan kävellen.
Lappossa on hyvä ravintola, ja Brändössä on hyvät pizzat Trixie's Pubissa.
Miinuksena se, että puusaunaa ei tuntunut saarelta löytyvän mistään, rahallakaan, vaikka sellaisen olisin halunnut...
Hiljaista oli. Ja kaunis luonto/maisemat. Eihän siellä kauheasti ole aktiviteettia, joten omatoimisuutta täytyy löytyä jos tekemistä tarvitsee.
Kiva kuulla kokemuksia Brändöstä! Kyllä mäkin sinne toivon mukaan joskus pääsen käymään.
Itse lueskelen näitä vanhoja postauksias, ja oon tääl ny menossa :D Ei, en pidä Ahvenanmaasta.. Enkä tiedä edes miksi, koska en ole siellä koskaan käynytkään. Ehkä siksi, etten pidä ruotsinkielestä juurikaan ja muhun vetoaa enemmän aurinkolomakohteet.. Siksipä en näitä Ahvenanmaa-postauksia kovin antaumuksella luekaan. Mut onneks sul on blogissas paljon paljon muutakin =)
Tarvitseeko ne Ahvenanmaa-postaukset sitten lukea? ^_^
Mä oonkin siittä erikoinen persoona, että luen niitä vähemmänkin kiinnostavia postauksia (ihan vaan lukemisen ilosta):D Mutta myönnettäköön, että Ahvenanmaa-postauksissa hieman hyppelen kun ei ne niin kiinnostavia juttuja ole.
Ja tuo olikin vain mielipide, ei sen ihmeempää. Itse kyselit, onko kiva kun on muitakin kuin meikkipostauksia. Ja siten vastaukseni on, että se on kivaa. Mutta Ahvenanmaa juttuja en kaipaa, mut aika useiden mielestä nämä on myös kivoja joten siks kaiketi ihan hyvä et näitäkin täältä löytyy :)
Joo, en mä tuosta sun viestistä mitenkään "loukkaantunut", ei pelkoa. :) Toki kaikki jutut eivät kaikkia lukijoita kiinnosta, mutta mukavaa että toiset lukee ne vähemmänkin kiinnostavat. <3
Aivan ihana postaus Ahvenanmaasta! Ystävä asuu Godbyssä ja olemme nyt kahtena kesänä käyneet heillä kylässä ja yöpyneet heillä muutaman yön. Olemme kierrelleet saarta ja aivan ihana paikka on!! <3 Ehkä taas ensi kesänä lähdemme perheen kanssa sinne :)
Kiva kuulla että tykkäsit! :)
Aivan huippu hyvää jutttua sulla täällä Ahvenanmaasta, ollaan kesä-heinäkuun vaihteessä siellä, mutta vain kolme yötä.
Jää tietenkin osa kiertelemättä, mutta hyvä näinkin, seuraavalla kerralla lisää ja pitempi aika.
Ihan matkakuume kohosi taas puolella, mitä se olikaan mulla, kun ajatukset pyörii tässä matkassa...
Fillarit meillä mukana ja autolla tullaan. Mökit oli ikävä kyllä varattuja jo, en löytänyt, vaikka etsin netistä...
Joten yövymme gasthousessa, ekan kerran näinkin :D
Tulee sekin koettua :D
Ihanaa kesän odotusta!!
Jatka samaan malliin !!
Hieno juttu Ahvenanmaasta ja ihania kuvia! Olen siellä monesti käynyt, ja nyt suunnitellaan sinne perhematkaa neljän pienen lapsen kanssa. Näin keskisuomalaisen silmin Ahvenanmaan merimaisemat on kovin eksoottista :) Jutustasi sai hyviä vinkkejä tulevaa matkaamme varten, kiitos!
Tosi kiva kuulla! :) Ei muuta kuin tervetuloa saarelle! :)
Ihana postaus, kiinnostaisi lähteä käymään Maarianhaminassa, sitä kun aina mennyt vaan laivalla ohi, ja jos sitä nyt vähän edes ruotsia osaa tuskin se kieli on ongelma ehkä sitä sen verran osaa ruotsia kuin on " pakko". kyllä on pakko päästä käymään ahvenanmaalla, edes viikonloppu reissulla! :)
Hei Sanni,
Olen lukenut blogiasi jo monta vuotta mutta jostain syysta tama postaus on mennyt taysin ohi - onneksi loysin sen nyt silla olen suunnitelemassa pyorailyreissua Ahvenanmaalle! Matkustamme Australiasta Suomeen heinakuun lopulla ja ajattelimme viettaa 4 paivaa ahvenanmaalla :)
Ihanaa kun olet kirjoittanut nain kattavasti Ahvenanmaasta - loysin valtavasti hyvaa infoa tasta postauksesta joten kiitos! On niin paljon parempi saada paikallisen nakokulma asioihin kuin vain matkatoimistojen esitteet :) Jos sinulla on antaa mitaan muita Ahvenanmaan neuvoja niin otamme mielellamme kaikki vinkit vastaan :)
Hei Karla! Kiitos kommentista ja mukava kuulla että olette tulossa Ahvenanmaalle :) Kaikki Ahvenanmaa-juttuni vinkkeineen löydät tunnisteella Åland (tunnustelusta on sivupalkissa oikealla). Joka vuosi etenkin kesäisin kirjoittelen uusia juttuja saarelta :)