Käsi ylös, kuinka moni on kuullut väittämän että tavallinen saippua kuivattaa? Minä ainakin elin siinä uskossa pitkään. En myöskään ollut ihan täysin selvillä siitä, mikä pala- ja nestemäisen saippuan ero ylipäänsä on.
Edit. Tämä kirjoitus sisältää osin väärää tai ainakin puutteellista tietoa, jonka olen korjannut myöhemmin tässä kirjoituksessani: Saippuan kuivattavuudesta. Nyt lukemassasi postauksessa en ole ottanut huomioon pesuaineen pH-arvon vaikutusta ihoon, vaan tarkastelen ainoastaan pesevien aineiden (saippuan ja sulfaattien) ominaisuuksia. Ph-arvo on kuitenkin myös erittäin ratkaisevassa roolissa mitä tulee pesuaineen hellävaraisuuteen ja erityisesti kuivattavuuteen.
Vahvasti emäksinen tuote liuottaa ihon omaa hydrolipidikalvoa. Hydrolipidikalvo, joka on pH:ltaan hapan, puolestaan suojaa ihoa kosteuden haihtumiselta. Saippua on emäksistä. Siksi sillä todellakin on kuivattava potentiaali, vaikka tässä postauksessa väitän muuta. Jos haluaa puhdistaa ihon mahdollisimman hellävaraisesti ja kuivattamatta, kannattaa valita mietoja tensidejä sisältävä, happaman pH:n pesuaine tai puhdistusmaito tai -öljy.
Jos joku muukaan ei tiedä, niin kerron sen nyt. :)
Tavallinen saippua ei suinkaan kuivata, päinvastoin. Eivätkä useimmat nestemäiset saippuat sanan varsinaisessa merkityksessä edes ole saippuaa, sillä niitä ei tehdä saippuoimalla. (Saippuoituminen = rasvoja keitetään emästen kanssa.)
Nestemäiset puhdistustuotteet; saippuat, suihkugeelit, shampoot, tiskinpesuaineet jne sisältävät lähes poikkeuksetta sulfaatteja, jotka ovat voimakkaita tensidejä. Yleisin näistä on sodium laureth sulfate, joka on niin voimakas että voi suurempina pitoisuuksina aiheuttaa ihoärsytystä (herkistyneille jo pieni määrä riittää). Useimpien meistä iho ei kuitenkaan reagoi sulfaatteihin, muuten kuin että voimakkaasti pesevän tuotteen jälkeen iho tuntuu kuivemmalta.
Saippuaa voidaan käyttää pesevänä ainesosana myös nestesaippuassa, mutta se on loppujen lopuksi aika harvinaista. Jos kurkistatte minkä tahansa nestemäisen putsarin inciä, on niissä järjestään sulfaatteja. Itse olen törmännyt saippuaan nestemäisessä muodossa ainoastaan luonnonkosmetiikassa.
(Pala)saippuat valmistetaan useimmiten kookosrasvasta ja/tai palmuöljystä, ja ovat huomattavasti hellävaraisempia. Iholle olisi ihanteellisempaa käyttää aina palasaippuaa, mutta nestemäinen versio on luonnollisestikin paras vaihtoehto mm. yleisissä tiloissa hygieenisyytensä vuoksi.
"Oikean" saippuan ja sulfaatteihin perustuvan saippuan eron voi kiteyttää näin: saippua jättää ihon pinnalle rasvaa, sulfaatit poistavat rasvaa. Luonnollisestikin saippua myös puhdistaa, mutta rasvamaisen koostumuksensa ansiosta se on käsille ehdottomasti vähemmän kuivattavaa kuin sulfaateilla puhdistava tuote. Edit. myös pH-arvo erottaa saippuapohjaisen ja sulfaattipohjaisen puhdistusaineen. Vaikka saippua jättää iholle rasvaa, se voi kuivattaa ihoa emäksisyytensä vuoksi.
Saippuan kuivattavuutta ei voi suoraan määritellä tuntematta tarkasti sen pH-arvoa tai rasvakompositiota, ihan kuin sulfaattipohjaisen puhdistusaineen ominaisuuksia ei voi määritellä tuntematta sulfaattien pitoisuutta, muiden aputensidien osuutta ja reseptin muuta kokonaisuutta (sisältääkö kosteuttavia ja pehmentäviä aineita).
Tässä kurkistus saippuoiden inceihin.
Käsisaippua Il Frutteto (kiinteä)
SODIUM PALMATE = natriumsuola/perussaippua palmuoljystä
SODIUM COCOATE = natriumsuola/perussaippua kookosrasvasta
SODIUM PALM KERNELATE = natriumsuola/perussaippua palmuydinöljystä
AQUA = vesi
PARFUM = hajuste
GLYCERIN = glyseroli, kosteutta sitova aine
CITRUS LIMONUM = sitruskasvi, mutta inci ei kerro missä muodossa kasvia on käytetty. Veikkaisin että hajusteena.
SODIUM CHLORIDE = natriumkloridi (ruokasuola), viskositeetinsäätäjä
TETRASODIUM ETIDRONATE = metalliyhdisteitä sitova aine, emulsiota stabiloiva aine, viskositeetinsäätäjä
TETRASODIUM EDTA = metalliyhdisteitä sitova aine
CITRAL = hajuste
LIMONENE = hajuste
LINALOOL = hajuste
Kolmesta eri öljystä valmistettu saippua (nuo sodium palmate/cocoate/palm kernelate ovat jo itsessään saippuoitumisen tuotoksia), jossa on paljon hajusteita. Il Frutteto -saippuoiden ideana ovatkin voimakkaat, hedelmäiset tuoksut, mikä selittää hajusteiden runsaan käytön.
Käsisaippua Oliv Naturell (nestemäinen)
AQUA = vesi
SODIUM LAURETH SULFATE = pinta-aktiivinen (puhdistava, vaahtoava) aine
COCAMIDOPROPYL BETAINE = pinta-aktiivinen (puhdistava, vaahtoava) aine
SODIUM CHLORIDE = viskositeetinsäätäjä
PEG-7 GLYCERYL COCOATE = emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
GLYCERIN = kosteuttava aine
PEG-4 DISTEARYL ETHER = viskositeetinsäätäjä
PROPYLENE GLYCOL = kosteutta sitova aine, liuotin
OLEA EUROPAEA OIL = oliiviöljy, pehmentävä aine
OLEA EUROPAEA LEAF EXTRACT = oliivin lehdistä saatava uute, ihoa hoitava aine
Odotetusti incistä löytyy kaksi tensidiä, tuttu sodium laureth sulfate ja myöskin erittäin yleisesti käytetty cocamidopropyl betaine. Peg-7 glyceryl cocoate on sekin puhdistava aine. Tämä inci on nestemäiselle "saippualle" hyvin tavanomainen; tensidejä, nesteen paksuntajia, emulgaattori, kosteuttavaa ainetta ja sitten joukosta löytyy pehmentävänä aineena oliiviöljyä.
Useimmat meistä käyttävät saippuaa käsien pesuun, mutta mm. Cliniquella on valikoimassaan myös kasvosaippuoita. Niitä on sekä kiinteinä paloina että nestemäisenä. Kysyin kerran Cliniquen edustajalta mitä eroa näillä kahdella koostumuksella on, ja hän vastasi, että ne ovat käytännössä samaa ainetta, mutta on makuasia tykkääkö kiinteästä vai nestemäisestä. Itse asiassa nämä saippuat ovat ainesosiltaan ihan erilaiset. Kiinteä saippua on "oikeaa" saippuaa, ja koska se siis on paljon hellävaraisempi ja vähemmän kuivattava kuin nestemäinen versio, niin suosittelisin sitä herkälle, helposti ärtyvälle ja kuivalle iholle.
Palasaippuassa on palmu- ja kookosöljyjä, vaseliinia ja glyserolia. Nestemäisestä löytyy peräti viisi eri tensidiä, joista kolme on voimakkaimmin peseviä anionisia tensidejä (tarkastelun kohteena Facial Soap Mild). Näillä on siis suurikin ero.
Oletteko te tulleet ajatelleeksi näitä saippuoiden eroja? Tykkäättekö käyttää enemmän pala- vai nestemäistä saippuaa? Saippuaahan on muuten helppo valmistaa itsekin, ja toiset hurahtavat siihen kokonaan. :) Tietoa saippuasta ja sen valmistuksesta löytyy esim. tältä sivulta: Käsintehty saippua. Sivulta löytyy mm. helppo ohje oman oliiviöljysaippuan valmistamiseen.
P.S. Mulla on ollut tällä viikolla tosi pitkiä työpäiviä ja paljon iltamenoja, ja blogikommentteihin / sähköposteihin vastaaminen on viivästynyt. Viime postausten kommenteissa tuli paljon kysymyksiä tuotteista, ja kirjoitin kaikki kysymykset lapulle ja kiersin eilen töissä hyllyjä etsien kyselijöille sopivia tuotteita. Naputtelen vastauksia myöhemmin tänään illalla, halusin käyttää tän aamun mieluummin uuden postauksen tekemiseen. Toivottavasti ymmärrätte. :) Nyt on taas lähdettävä töihin.
0 comments on “Saippua vs. "saippua"”
Mulla on aina palasaippuaa. En pidä hajusteista ja olen niille allerginen/herkistynyt, joten pyydän aina Kreikkaan matkustavia ystäviäni tuomaan minulle paikallista oliivisaippuaa (hajusteetonta).
Olen pessyt sillä joskus paremman puutteessa naamanikin, eikä se ole ärsyttänyt muuten järkyttävän herkkää hipiääni. Kaiketi Suomestakin saa vastaavaa tuotetta, mutta toistaiseksi tuliassaippuat ovat riittäneet.
Hyvä postaus, uutta tietoa mullekin! Oon käytännössä huomannut että saippuasaippua on kivempaa käsienpesussa, mutta mitään pohjaa mulla ei tuolle huomiolle ollut. Tää on muuten niin järkyttävää, että voi jonkun blogiin koukuttua näin. Oon kurkkinut sun blogiin monta kertaa ja ootellut seuraavaa postausta. Siis: Monta. :P Ihan kiva sun kannalta, mutta jos tää alkaa haitata mun elämää enemmän niin täytynee hakeutua hoitoon. ;)
En osta mehujuomia, nestesaippuoita ja nestemäisiä viemärinavaajia yhdestä samasta syystä: en tykkää maksaa vedestä ja kantaa sitä kotiin. Kun tarvitsen vettä, otan sitä hanasta.
*Nostaa käen ylös* Olen aina ajatellut että palasaippuat kuivattavat enemmän :D Ihan kuin olisi sen oppinut vanhemmilta tms. Kiitos todella tärkeästä postauksesta helposti kuivuvaa ihoani varten!
Lushin saippuoita olen ajatellut joskus kokeilla, mutta kun pitäisi tilata nettikaupasta eikä voi vain mennä kauppaan ja ostaa (asun siis Oulussa). Olisi ihana hipelöidä niitä kaikkia sauppuoita ja sitten päättää minkä ostaa :p
Mikä on inci? Eikö ainekset tai aineet kävisi?
INCI = International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Lyhyempi ilmaisu käyttää ja tarkoittaa siis ainesosaluetteloa. Tätä termiä käytetään yleisesti niin ammattilaisten kuin kuluttajienkin puolella. Sana inci lukee myös pakkauksissa ainesosaluettelon yhteydessä.
Kiitos hyvästä postauksesta!
Aina oon kuullut että palasaippua kuivattaa...! Taidan ostaa seuraavaksi paloja, kun tuntuu että miehen kädet kuivuu ja ärtyy ihan auki, liekö saippua vai lisäaineet tms syynä. :/
Onko sulla mitään vinkkiä kuorintatuotteeseen (kasvojen) luonnonkosmetiikan puolelta? Siis suoralta kädeltä vain, ei tarvitse lähteä asiaa muutoin selvittämään!
Minulle tapahtui tuo saippua vs. "saippua" herääminen noin vuosi sitten. Sen jälkeen onkin ollut palasaippua käytössä. WC:ssä on vielä nestesaippua vieraiden varalta, mutta olen miettinyt, että sinnekin voisi omaan käyttöön laittaa palasaippuan. Nostan vaikka sitten sen palan piiloon vieraiden tullessa. :D
Olen siirtynyt sekä kehon että kasvojen pesussa palasaippuoihin jo jonkin aikaa sitten. Aluksi tämä lähti halusta vähentää muovipullojätteen määrää, mutta sittemmin olen ihastunut palojen paremmuuteen myös muuten.
Ne ovat myös reissukäytössä lyömättömiä, koska palasta voi lohkaista mukaan vain pienen kappaleen ja sen saa ottaa myös lentokoneen matkustamoon. = kevyempi matkakassi, vähemmän vaatteisiin vuotavia pulloja.
Nykyisin pesen myös kasvoni ekokaupan ihanalla oliiviöljysaippualla, se on vain niin paljon miellyttävämpi kuin mikään muu. Poskia ei kiristä pesun jälkeen. En edes koe sitä mitenkään epähygieenisenä ainakaan kotikäytössä. Nytkin samalla saippualla pestään kädet ja minun kasvoni. Vedessä eli nestesaippuassa pöpöt itse asiassa pesivät paremmin/pahemmin. Sen takia INCItkin niissä venyvät, koska tarvitaan säilöntäaineita.
Ainoastaan palashampoisiin en ole oikein tykästynyt. En saa niitä levitetyksi hiuspohjaan.
Mulla on iho aina kuivempi palasaippuoilla pestessä, varsinkin tuo Cliniquen kasvosaippua ei tehnyt hyvää. Nestemäinen oli taas parempi.
Palasaippuat ovat nättejä, varsinkin semmoiset retropaperiset, mutta niitä ei saa ikinä minnekään kunnolla kuivumaan.
Hassua että esim isäni tai ukkini eivät voi käyttää nestemäisiä saippuoita koska heidän ihonsa jää rasvaiseksi ja palasaippua taas huuhtoutuu paremmin.
Heps!
Olisin kiinnostunu kysymään yhdestä asiasta...
Satuin katsomaan ehkä noin pari viikkoa sitten liviltä sitä Piitu Uskin ohjelmaa (jos tiedät, naisen asialla on sen nimi tai jotain) ja siinä haastateltiin kehologia(tai joku (: ). Tämä kehologi kertoi siitä, kuinka ihmiset elävät jatkuvasti happamemmassa ympäristössä ja se tekee huonoa myös iholle. Nykyään ihoa pestään aineilla, joiden pH alle 7. Ennen saippuat olivat emäksisiä ja neutraloivat happamuutta ja ihon kunto oli parempi ja iho-ongelmia vähemmän.
JA NYT se itse kysymys: jos tiedät tästä aiheesta, niin mitä olet mieltä, onko täyttä humpuukia? Ja tiedätkö emäksisiä puhdistusaineita? Kiinnostais kokeilla :) Ite törmäsin netissä sellaiseen kuin ph-cosmetics, mut en oo vielä täältä käpykylästä löytäny.
:)
Olen käyttänyt ekokaupan Marseille-saippuaa jo vuosia tuon jutun takia, mutta siinä on se vika että se jää aina märäksi ja alkaa hajota = tuntuu epähygieeniseltä. Pitäisi ehkä olla niitä kaksi ja sitten vuorotella, laittaa toinen aina kuivumaan...
Tunnut kyllä lukevan mun ajatuksia! Just mietin tätä kun yritin etsiä itselleni shampoota joka ei olisi ihan niin tuju ja jotenkin aloin miettimään onko se saippua nyt kuitenkaan niin pahasta. :)
Seuraava asia, jossa voisit lukea mun ajatuksia tuli mieleen tänään. Luin erästä blogia, jossa kirjoittaja valitteli, että lakka on paakkuuntunut hiuksiin, eikä normaalissa pesussa lähde pois. Kirjoitta syytti markettilakkaa (herbina) ja oli ilmeisesti kampaajalta saanut kehoituksen vaihtaa muihin kuin markettilakkoihin. Tässä taas oma pieni pää miettii, että onko niillä nyt oikeasti eroa ja mikä tuollaisen paakkuuntumisen aiheuttaa, osaisitkohan sinä sanoa?
Todella mielenkiintoisia tekstejä kirjoitat:)
Mukavaa ja uutta tietoa! Mähän olen aina ollut ihan palasaippuahullu. LUSHin saippuat nyt eniten laittavat tän typsyn kuolaamaan. Kasvopesuun käytän sekä kiinteitä etä nestemäisiä stuffeja.
ja sit kannattais kuitenkin muistaa myös se, että palmuöljy tuotteissa ei ole todellakaan kestävän kehityksen kannalta erityisen hyvä asia, koska sen jalostaminen tuhoaa järjettömiä määriä sademetsiä. kaikesta "luonnonmukaisuudesta" huolimatta se aiheuttaa kamalia määriä turhaa metsänhakkuuta ja sademetsien katoamista ja alueiden kuivumista sen myötä :( sitä tulisi aivan ehdottomasti opetella välttämään myös saippuatuotteissa, ympäristötekoihinkin kannattaa kiinnittää huomiota :)
Onneksi saippuoissa käytetään myös erittäin paljon muitakin rasvoja ja öljyjä. ;)
Jostain syystä suomalaiset usein haluavat ostaa valkoisen Marseille-saippuan, joka valmistetaan palmuöljystä tai (harvemmin) kookosöljystä. Ehkä he ajattelevat, että aito Marseille-saippua on valkoinen. Aivan alkuperäinen lienee kuitenkin ollut vihreä, sillä Marseillen ympäristöstähän muodostui saippuanvalmistusalue juuri raaka-aineiden ansiosta. Oliviipuiden hedelmistä saadaan oliiviöljy, Camarquen suolamaiden suolaa käytetään saippuanvalmistusprosessissa ja tietty Marseillen satamaan tuotiin myös kookos- ja palmuöljyä. Vihreät Marseille-saippuat on siis tehty oliiviöljystä ja valkoiset palmuöljystä.
Joku aiemmin kaipasi tuoksuttomia saippuoita. Tuoksuttomia Marseille-saippuoita on kyllä olemassa sekä hienosaippuoina (maahantuomiini Marius Fabren hienosaippuoihin on lisätty myös shea- eli karitevoita) että nestesaippuana. Ja Marseille-kuutiothan ovat tuoksuttomia.
Saippuanvalmistuksesta sen verran, että palasaippuat (kuutiot ja hienosaippuat) valmistetaan kasviöljyä ja soodaa kuumentamalla kun taas nestesaippuoiden valmistuksessa käytetään soodan sijasta kaliumia. :)
Palasaippuihin hurahtanut tällä. Tuntuivat alkuun oudoilta iholla mutta nyt on tottunut, en enää pois vaihda!
Tosin tuo Cliniquen kasvosaippua on ollut yksi pahimmista kuivattajista iholleni mutta eipä sitä kaikki kaikille voikaan käydä :D
Jännä... mikähän siinä oikein kuivattaa kun milikin kommentoi samaa....? Kun miettii että siinä on ihan vaseliiniakin.
Palasaippua ehdottomasti ja vielä käsintehty!
Ostin viime kesä Saippuapajan palasaippuoita, suklaa- ja suolasaippuan. Pesen kasvot suklaasaippualla, annan vaahdon olla kasvoilla tovin ennen huuhtelua ja avot, ennen pintakuiva iho ei tarvitse enää edes rasvausta. Oikeasti, en olisi ikinä uskonut!
Vartalolla käytän suolasaippuaa, ei muuten tarvitse kuoria ja rasvailla talvellakaan. Iho ei kiristä tai hilseile.
Siitähän se ajatus sitten lähti! Nyt teen itse omat ja sukulaisten saippuat ja palaute on ollut todella hyvää.
Itse käytän pelkkiä öljyjä ja luontaisia rasvoja, jätän hajusteet ja glyseriinin muille. En ole innostunut LUSHin kaupallisuudesta, kikkaillaan enemmänkin väreillä ja tuoksuilla kuin panostetaan hoitaviin ominaisuuksiin. En väitä etteivätkö ne olisi hyviä mutta varmasti aitoja ja luotettavia ovat puhtaista rasvoista valmistetut saippuat.
Se mitä öljyjä käyttää saippuassa ja missä suhteissa vaikuttaa saippuan ominaisuuksiin. Saippuoissa käytetään yleensä kovia ja pehmeitä rasvoja, niillää saadaan kovuuserot. Vaahtoavuus saadaan käyttämällä esim. risiiniöljyä tai kookosrasvaa oikeassa suhteessa. Kesällä hyödynnän luonnon antimia, kuivaan kehäkukkaa ja nokkosta, matelisaippua kuorii kevyesti ja kahvisaippualla poistetaan käsistä epämiellyttävät tai vahvat tuoksut mm. sipulin. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja iho kiittää :)
Saippuan valmistaminen on hauskaa ja helppoa, suosittelen.
Mun tekis tosiaankin mieli kokeilla..! :)
Kokeile ihmeessä, kannattaa aloittaa ihan perussaippuasta ja sen jälkeen kokeilla haastavampia saippuoita.
Täällä havainnolliset kuvat ja vaiheet kerrotttuna
http://saippuakuplia.tripod.com/valmistus.htm
Ihan ehdoton opus on tämä, siinä vaiheet on yksinkertaisesti ja alkajallekin selvästi esitetty.
http://pieni.tuoksukauppa.net/PublishedService?file=page&pageID=3&action=view&groupID=355
Kirjaa löytyy kirjastoistakin jos ei vielä ole varma että saippuanvalmistus on oma juttu.
Nimettömälle tiedoksi että toki palmuöljy saattaa olla yksi ainesosa saippuassa mutta enemmän sitä varmasti tuhotaan syömällä munkkeja ja muuta uppopaistamisella valmistettuja tuotteita. Kaupan hyllyssä "munkkirasva" on palmuöljyä vaikka sitä ei siinä ilmoitetakaan.
Munkit ja uppopaistaminen pannaan!
Hei kiitos tästä! Itse oon viimeisen vuoden aikana innostunut nimenomaan palasaippuoista (sekä Lushin että muistakin), mutten oo osannut selittää että miksi. Tää selittää aika hyvin :)
Cliniquen naamapalasaippuaa oon käyttänyt jo vuosia, tykkään! Se on hellävarainen mutta pesee meikin hyvin pois. Siitäkin taitaa olla kahta eri laatua, ainakin joskus oli, kuivalle ja sekaiholle.. Mutta voi olla että enää on vaan se yksi.
Cliniquen saippuoita, sekä palana että nestemäisenä, löytyy kolmea eri "vahvuutta": extra-mild (erittäin kuiva/kuiva iho), mild (normaali/pintakuiva/sekaiho) ja oily skin (rasvoittuvampi iho.).
Tää postaus jäi kummittelemaan mieleen, ja oli pakko palata lukemaan se. En vain pysty uskomaan lukemaani. Olen kokeillut kauppojen tavallisia palasaippuoita, lukemattomia Lushin saippuoita, monen eri luonnonmukaisen merkin saippuoita, itse tehtyä saippuaa jne. ja jokaisen kanssa sama juttu eli ne kuivattavat. Pahimpia ovat markettien läpinäkymättömät Dovet ja Rexonat, nehän on tehty eri aineista kuin esim. Lushin saippuat?
Saippua pesee iholtani todella tehokkaasti rasvan pois, jättää aivan narskuvan kuivaksi ja helposti myös hilseileväksi. Suihkugeelejä en käytä enkä niitä siis kommentoi, mutta hellävarainen pesuneste (lactoplus ym.) taas ei kuivata juuri lainkaan tai lainkaan, vaikka sisältääkin sulfaatteja.
Ja esim. talvella en koskaan voi pestä käsiä millään oikealla saippualla, jos mukanani ei ole käsivoidetta. Sen sijaan tuollaisella pesunesteellä pystyn pesemään kädet ilman, että ne menevät tuskallisen kuiviksi.
Perustelusi saippuoiden kuivattamattomuudelle ovat ihan uskottavia, mutta jokin tässä jutussa nyt klikkaa, koska oma ihoni sanoo aivan muuta. Hmm.
M, voisikohan olla niin, että yrität vaahdottaa liikaa palasaippuaa? Iso osa palasaippuoista ei vaahtoa samalla tavoin kuin nestemäiset "saippuat". Monet palasaippuat alkavat vaahdota vasta, kun määrä on niin suuri, että se aivan varmasti kuivattaa ihoa.
Itse aloin käyttää palasaippuoita nimenomaan siksi, että nestemäiset saippuat kuivattivat ihoni karrelle. Pettymys oli aluksi suuri, kun palasaippuakin kuivatti ihon. Sitten tajusin, ettei palasaippuan tarvitse suinkaan vaahdota, jotta iho puhdistuu. Ja kas, seuraavat pesut palasaippualla suorastaan paransivat ihoa ja nyt iho on ollut paremmassa kunnossa kuin ikinä lapsuusvuosien jälkeen :)
Palaan kommentoimaan jo vanhaa aihetta, mutta haluan mainita ainakin yhden asian palasaippuoiden hyväksi: saippuoitumisprosessin sivutuotteena syntyy glyserolia, joka on kosteuttava aine. Sulfaatillisiin nestesaippuoihin glyseroli joudutaan lisäämään, joskokin sitä kyllä lisätään erikseen joihinkin palasaippuoihinkin.
Olen täysin hurahtanut palasaippuoihin ja teenkin ne nykyään itse. Niillä pesen kasvoni, vartaloni ja hiukseni - jatkossa kenties myös pyykkini. Intoni itsetehtyyn saippuaan pulppusi löydettyäni luonnonkosmetiikan ja nykyään tiedän tasan tarkkaan, mitä ainesosia pesutuotteessani on ja missä suhteessa. Lisäksi itse tehdessään saippuan pesevyyttä ja hoitavuutta voi säätää esim. ylirasvoituksen määrällä. Suosittelen.
Mullakin on tarkoituksena joskus kokeilla oman saippuan tekoa. :)
heippa
Puhuit tekstissäsi siitä, että SULFAATIT ovat niitä peseviä aineita, jotka eivät jää ihon pinnalle. muistathan että tensidit ovat niitä aineita, jotka poistavat myös rasvan (esim Fairy, ja monta nestesaippuaa sisältää pesevinä aineina nimenomaan tensidejä :)
T. Estenomi opiskelija joka teki juuri itse saippuaa.
Selitinpä asiani huonosti. Siis sulfaatit ovat tensidejä, mutta tämä voi hämätä joitaki lukijoita jotka tuntevat sen eri nimellä :D
No sitä mä vähän ihmettelinkin.... :) En siis ymmärtänyt kommenttiasi, kun sulfaatit ON tensidejä, ja näinhän olen kirjoittanut myös postauksen tekstissä. :D