22.10.2014

Friikkipostaus: Aamiaissekoitusten kemiaa

Minulla on käytännössä tasan kaksi aamiaista, joiden välillä vaihtelen. Toinen on kananmunapohjainen (munakas, kokkeli, keitettyä munaa), toinen on maitopohjainen (jogurtti-rahka-raejuusto-tai muu variaatio -sekoitus).

Aamiaissekoitukset_vadelmilla

Aniharvoin syön aamulla jotain muuta kuin jonkun näistä vaihtoehdoista. Kaudet vaihtelevat. Välillä syön viikkotolkulla pelkkiä muna-aamiaisia eikä yhtään tee mieli jogurttia, joskus taas on päinvastoin. Juuri nyt vedän taas maitotuotelinjaa.

Tällaiselle hiilihydraattitietoiselle syöjälle, jolla vieläpä on pimeä viehtymys listailuun, tuotteiden vertailuun ja tilastointiin, on ravintoarvollisesti optimaalisimman maitotuotemössöyhdistelmän löytämisestä muodostunut tietysti pienimuotoinen harrastus. Okei, myönnetään, aika mieleinenkin harrastus... :D

Päivän postaus kumpuaa juuri siitä. :) Esittelyssä vähähiilihydraattisen jogurttiaamiaisen rakennusaineita.

Kirjoitus ei sovellu henkilöille, joilla on heikko huumorintaju ja taipumus ärtyä hiilarifriikkeydelle. :D

Aamiaissekoitukset_tuotteita2

Tavallisessa maidossa ja jogurtissa on paljon hiilihydraatteja. Ne eivät sovi vähähiilihydraattisen ruokavalioon.

"Karppaajien" suosiossa ovat täysrasvaiset luonnonjogurtit kuten turkkilainen ja kreikkalainen jogurtti. Jotkut syövät myös rahkaa ja raejuustoa, tai sekoittavat näistä mieleisensä yhdistelmän.

Minä olen käynyt läpi koko "karppaaja-jogurtti-evoluution". :D Aloitin pelkällä "pappajogurtilla", eli Lindahlsin legendaarisella turkkilaisella. Sitten aloin kiinnittää huomiota ravintorvoihin. Vaihdoin vähähiilihydraattisempaan jogurttiin, Lidlin kreikkalaiseen. Se on edelleen markkinoiden vähähiilihydraattisin jogurtti Suomen markkinoilla.

Aamiaissekoitukset_nibs_kaneli

Pelkkä kreikkalainen alkoi pikkuhiljaa maistua kermaisuutensa vuoksi liian jälkiruokamaiselta, ja aloin sekoittaa siihen maitorahkaa. Tämä oli pitkään vakiosekoitukseni; 50-50 jogua ja rahkaa.

Sitten luin jostain blogista, että joku sekoitti jogurttiinsa myös raejuustoa. Yäk, oli ensimmäinen reaktioni. En ollut koskaan pitänyt raejuustosta, ja ajatus jogurtin pehmeän maun sabotoimisesta juustotuotteella kuulosti kerrassaan ällöttävältä.

Koska raejuustossa kuitenkin on vähemmän hiilihydraattia kuin jogurtissa ja rahkassa, päätin kokeilla sekoitusta. Raejuuston lisäys vähentäisi annoksen hh-pitoisuutta. Ehkä juuston outo ominaismaku katoaisi jogurttiin..?

Aamiaissekoitukset_chia_marjat_pahkinat

Ja niinhän siinä kävi, että pienellä totuttelulla, aloittaen hyvin pienestä määrästä, totuin raejuuston ja jogurtin yhteismakuun, ja aloin jopa pitää siitä. Lisäksi tykästyin sekoitukseni uuteen, kokkareiseen rakenteeseen. :) Raejuustosta tuli vakio-osa jogurtticocktailiani. Verrattuna paljon painavampaan ja korkeampihiilariseen maitorahkaan, raejuuston avulla annoksen hh-pitoisuutta saattoi laskea samalla kun annoskokoa pystyi kasvattamaan ^_^

Seuraava askel evoluutiossa oli soijajogurtin integroiminen sekoitukseen. Sitten mascarponen. Ja lopulta löysin ricotan. Ahh. Tämä herkku on ehkä parasta mitä aamiaissekoitukselleni on tapahtunut. Kokeilkaapa joskus sekoittaa ricottaa, raejuustoa ja vähärasvaista luonnonjogurttia (minä käytän soijaa), ja maustakaa pöperö vaniljalla. Oijjoi.... Siihen päälle vadelmia ja kaakaonibsejä niin ollaan aamiaisten taivaissa. :)

Aamiaissekoitukset_karviainen

Tämän vuoden versioihin kuuluu myös chia-geelin lisääminen sekoitukseen. Se tuo mössöön erinomaista ravintoarvoa nollahiilareilla sekä mukavan puuromaisen rakenteen.

Lisään jogurttiin aina myös marjoja, pähkinöitä, kaakaonibsejä ja soijarouhetta (en kaikkia samalla kertaa :)). Ricotta-version tykkään maustaa vaniljauutteella.

*

Seuraavana esittelyssä aamissekoitukseni tähdet.

Aloitetaan Lidl-porukasta. Lidl - tuo vähähiilihydraattisten maitotuotteiden kiistaton kuningas! Tästä puljusta löytyvät niin Suomen vähähiilihydraattisin jogurtti, rahka, raejuusto kuin maitojuomakin! :)

Lidl_kreikjogurtti

Milbona Kreikkalainen jogurtti

Hiilaria 3,2 g / 100 g. (Oli ennen 2,8 g mutta muuttivat koostumusta, no, jogu on silti edelleen vähähiilarisin ;))

Monen suomalaisen suosikki. Kiinnosti sitten hiilarit tai ei, maku vain on paras :)

Lidl_maitorahka

Milbona Maitorahka 4,3%

Hiilaria 3,7 g / 100 g.  Rasvaiset maitorahkat kunniaan! Erittäin hyvän ja täyteläisen makuinen. Mielestäni vielä parempi kuin Rainbow'n kermarahka, jossa rasvaa on peräti 10 g. Suomi on ihan ihme maa kun täällä palvotaan rasvattomiksi käsiteltyjä, pyyhekumilta maistuvia ruokia. Nollarasvan rahkat ja raejuustot ovat muualla Euroopassa jotain kummallista ja epäluonnollista tai vähintään kaupoissa vähemmistönä, meillä taas markkinat pursuavat "fat-free'ta".

.

Ja nyt se tuote jonka mainitsin eilisessä postauksessa... :)

Lidliin kesällä rantautunut uutuus:

Lidl_raejuusto_Pohjolan

Pohjolan Juustola 2% Raejuusto

Tässä raejuustossa on todella poikkeuksellisen alhainen hh-pitoisuus - 0,9 g / 100g!

Myös maku on erittäin hyvä, vähemmän suolainen kuin Lidlin Goldessa-raejuustossa. Muistuttaa Valion 2% -raejuustoa, mutta Valio hakkaa sen hienoisesti täyteläisemmällä maullaan.

Aamiaissekoitukset_raejuustoEuroshopper

Aiempaa Suomen vähähiilihydraattisimman raejuuston titteliä piti hallussaan Euroshopperin rasvaton, tässä kaverissa on 1,8 g hh / 100 g. Maku Euroshopperin tuotteessa vain on jotain ihan hirveää, kumisempaa raejuustoa en muista maistaneeni.

Aamiaissekoitukset_raejuustot

Ennen Pohjolan Juustolan astumista estradille, lemppariraejuustoni olivat Lidlin Goldessa (rasvaprosenttinsa takia, 4,5%, hiilaria 3 g / 100 g) ja Valion 2% (2 g hh / 100 g).

Lidl_laktoositonIMG_0071

Yksi kahvimaitojuttu tähän väliin - Lidlistä löytyy myös Suomen matalahiilarisin maitojuoma. Valion Eila ja Pirkkakin jäivät toisiksi. ;) Laitan tätä kahviin soijamaidon kanssa.

Lidl_laktoositon_maito

:)

Aamiaissekoitukset_tuotteita

.

Aamiaissekoitukset_soijajogurttiAlpro

Alpro Soijajogurtti

Alpron maustamaton soijajogurtti on kuulunut lempiruokiini jo 10 vuotta, kauan ennen vhh:lle siirtymistä. Tämän jogurtin ravintoarvot ovat juuri parantuneet vhh:laisen kannalta; entinen 2,8% hh-pitoisuus on viimeisen uudistuksen myötä laskenut 2,1%:n.

Soijajogurtit ovat ihme kamaa, kun ne vähärasvaisuudestaan huolimatta silti maistuvat pehmeän täyteläisiltä, jopa kermaisilta.

Aamiaissekoitukset_soijajogurttiRainbow

Alpron voittaa kuitenkin vielä

Rainbow'n soijajogurtti (en suostu käyttämään 'soijavalmiste' -ilmaisua...)

Rainbow'n jogussa hiilaria on vain 1,8g / 100 g. Maku vain ei ole ihan yhtä pehmeä kuin Alprossa, ja soijan maku tulee vahvemmin läpi.

Aamiaissekoitukset_ricotta

Ricotta-tuorejuusto. <3 Ahh!

Käytän Castelli-merkkistä, sillä se on edullisin löytämäni.

Hiilihydraattia Castellin ricotassa on netin eri tietolähteiden mukaan 2-3 g / 100 g. (Pakkauksesta puuttuvat ravintoarvomerkinnät kokonaan.) En tiedä kuinka monelle teistä ricotta on tuttua, mutta se valmistetaan juustonvalmistuksessa ylijääneestä herasta. Maku on aivan erilainen kuin vaikkapa Philadelphian tyyppisessä tuorejuustossa, siihen ricottaa ei pidä sekoittaa. Ricotta on selkeästi jälkiruokamaisempaa. Koostumus on hieman maitorahkamainen, mukavan lusikoitava.

Ricotassa on rasvaa saman verran kuin kreikkalaisessa ja turkkilaisessa jogurtissa, eli 10%. Korvaan sillä jogurtin laittaessani sitä sekoitukseen, lemppariyhdistelmäni on 1/3 ricottaa, 1/3 soijajogurttia ja 1/3 raejuustoa. :-*

Aamiaissekoitukset_mascarpone

Mascarpone

Hiilihydraattia 3 g / 100 g. (Käytän Rainbow'n tai Pirkan, arvaatte millä perusteella :)) Rasvapitoisuus kuitenkin niin tanakka (yli 30%), että tätä käytän sekoituksissa harvemmin, ehkäpä tilanteissa joissa tekee mieli jälkiruokamaisempaa makua. Mascarpone-raejuusto-sekoitus on aika hyvä jälkkäri, jos jälkkäriä joskus tekee mieli.

Ja lopuksi...

Se vähähiilihydraattisin sekoitus? :)

Kahden desin pläjäys:

100 g Pohjolan Juustolan raejuustoa

80 g Rainbow'n soijajogurttia

20 g chia-geeliä

Hiilaria yhteensä: 2,34 g

76 comments on “Friikkipostaus: Aamiaissekoitusten kemiaa”

  1. Minä en ymmärrä sitä, että raahataan ulkomailta samoja maitotuotteita mitä Suomessa tuotetaan. Lisäksi niitä myydään eniten kaupassa, jonka tuotot valuvat Saksaan.

    En ymmärrä myöskään hiilaritietoisuutta, mutta toisaalta ei minun tarvitsekaan :) työn puolesta eräs käyrä kuitenkin meinaa kohota aika railakkaasti aina toisinaan :D

    Vastaa

    0
    1. Mullakin on kauhea "asennevamma" noita kaupan merkkeja kohtaan :) Osa niistä taitaa olla kyllä Suomessa tuotettuja ja aloin muuten ihan huvikseni penkomaan tänä aamuna postauksen luettuani että mistä esim. tuo Milbona-jugurtti tulee. Joku väitti että se tehdään Valion maidosta, mutta en tiedä kuinka luotettava tieto on. Itse tykkäisin Xtra:n raejuustosta, mukavan kermaista ja mahtava maku, mutta maito tulee (tai ainakin yhteen aikaan tuli) jostain Saksan suunnalta, mikä käytännössä tarkoittaa sitä että ei voi varmasti sanoa mitään lääkejäämistä, eläinten hyvinvoinnista yms. Olen muutenkin Valion ja kotimaisuuden puolesta liputtaja. Työskentelen kotonani maidontuotantotilalla ja maitomme menee Valiolle. Sen vuoksi olen luonnollisestikin perillä siitä kuinka helvetinmoinen työ sekä tuottajilla että Valion tuotekehittelijöillä, laatuvalvojulla yms. on siinä että kauppaan saadaan laadukkaita ja turvallisia tuotteita. Valion tuotteet ovat vähän kalliimpia hinnaltaan, mutta ostan niitä mielelläni sillä omaa työn tukemistahan se loppujen lopuksi on.

      Tulipa kauhea myyntipuhe, sori :D

      Vastaa

      0
    2. aloin muuten ihan huvikseni penkomaan tänä aamuna postauksen luettuani että mistä esim. tuo Milbona-jugurtti tulee. Joku väitti että se tehdään Valion maidosta, mutta en tiedä kuinka luotettava tieto on.

      Milbonan kreikkalainen jogurtti tulee Saksasta, lukee purkissa. Samoin rahka.

      Vastaa

      0
  2. Hih, oot sie kyllä friikki. :) Mut sillee hyvällä tavalla. Silloin, kun olen ruodussa hiilarien suhteen (olen taas!), käytän ihan surutta täysmaitoa kahvissa ja aamiaisessa partaäijääkin voi olla 2-2,5 desiä. Juu, voi olla jonkun makuun liikaa hiilaria, mutta ei mua kyllä haittaa - olennaisempaa on päästä eroon niistä oikeista ongelmista ruokavaliossa.

    Paljon syön aamiaiseksi myös leipäjuustoa leivänkorvikeena. Siitä vaan iso siivu käteen kuin leipä konsanaan ja ääntä kohti kahvin kanssa!

    Vastaa

    0
    1. Ja vielä lisäys, ei voi muistaa kaikkee kerralla. Osaisitko kommentoida tuon Milbonan maidon makua? Verrattuna vaikka Eilaan tai ihan oikeaan laktoosilliseen täysmaitoon (joissa niissäkin on makueroja! Mä oon huomannut, että parin halpamerkin täysmaito on parempaa ja täyteläisempää kuin Valion, ja olen tästä jotenkin vähän yllättynyt).

      Vastaa

      0
    2. Osaisitko kommentoida tuon Milbonan maidon makua? Verrattuna vaikka Eilaan tai ihan oikeaan laktoosilliseen täysmaitoon

      En valitettavasti, kun en juo maitoa koskaan "yksinään". Se on siis ainoastaan kahvikäyttöön. Kahvissa nuo kaikki kolme maistuvat ihan samalta :)

      Vastaa

      0
    3. Milbonan maito on suomalaista ja sitä tuottaa Valio. Niinpä esimerkiksi Milbonan laktoositon maito on samaa tavaraa kuin Eila-maito :)

      Vastaa

      0
    4. Niinpä esimerkiksi Milbonan laktoositon maito on samaa tavaraa kuin Eila-maito :)

      ...paitsi että ei ole ihan samaa ;) Eilassa on hiilaria 3,1%, Milbonassa 2,7%.

      Vastaa

      0
    5. Oletko huomannut, että S-ryhmän kaupoista saatavassa Kotimaista-sarjan laktoosittomassa maitojuomassa (ainakin täysmaidossa) hiilaripitoisuus on myös 2,7%? Itse huomasin vasta äskettäin. Ei tavitse siis aina suunata Lidliin maidon perässä :)

      Vastaa

      0
    6. Juu, voi olla jonkun makuun liikaa hiilaria, mutta ei mua kyllä haittaa – olennaisempaa on päästä eroon niistä oikeista ongelmista ruokavaliossa.

      Mun mielestä ei ole mitään "liikaa tai liian vähän hiilaria" -mittaa, määrät ovat jokaiselle yksilölliset. :) Kuten kirjoitit, olennaista on niiden ongelmia aiheuttavien ruoka-aineiden kitkeminen ruokavaliosta.

      Mikäli vähähiilihydraattisuudella pyrkii optimaaliseen rasvapolttoiseen aineenvaihduntaan, sekin on hurjan yksilöllistä. Toisen kroppa pysyy rasvapolttoisena sadankin gramman vuorokausihiilarimäärällä, toinen ei voi juuri ylittää 20 grammaa. Eli sinällään ei tosiaan ole mitään "Partaäijä väärä valinta, soijajogu hyvä" tai vastaavaa. :)

      Mullekin maistuu leipäjuusto, juuri liotin pari palaa kahvissa... mmmm...

      Vastaa

      0
  3. Tuo ricotta oli uusi tuttavuus, pitää kokeilla sitäkin. Mascarponea olen miettinyt, kun...no en ole koskaan sitä maistanut :D Mun vanhemmat on tykästynyt tuohon lidlin kreikkalaiseen juguun ja ovat pitkälle kuuden kympin paremmalla puolella ;)

    Tästä inspiksen saaneena taidanpa perjantaina käydä Lidlin kautta. Ai niin olen itse syönyt eila viiliä. Mitenköhän on pystyneekö syömään tälläinen tuota kreikkalaista jugua? oih voi jos ei voi....nyyh. Mitähän sitä sitten voisi tilalle miettiä?

    Vastaa

    0
  4. Voi nenä, kun jäi edellisestä siis tuo laktoositon eli voiko laktoositoomalla ruokavaliolla oleva syömään kreikkalaista jugua?

    Vastaa

    0
    1. voiko laktoositoomalla ruokavaliolla oleva syömään kreikkalaista jugua?

      Meinasin heti alkaa vastaamaan, että onhan Valion Eila-sarjassa myös kreikkalainen jogurtti, mutta ne taitavatkin kaikki olla hillolla maustettuja :/ En ainakaan Valion sivuilta löytänyt maustamatonta. Tietysti, jos itseäsi ei haittaa hillolisä, niin sittenhän Eilat tuovat ratkaisun :)

      Turkkilaista jogurttia löytyy laktoosittomana, kahdeltakin valmistajalta. Ero turkki- ja kreikkajogun välillä on erittäin hienoinen, kummassakin on samat raaka-aineet ja sama rasvaprosentti, turkkilainen vain on hieman happamampaa. Itse tykkään kummastakin laadusta, kreikkalaista tulee syötyä käytännössä vain alhaisemman hiilarimäärän perusteella.

      Lindahlsin laktoositon turkkilainen


      Valion laktoositon turkkilainen

      Vastaa

      0
    2. Pitääpä testata :) tuntuu niin hankalalta kauoassa ettiä nuita laktoosittomia tuotteita,kun ne on ripoteltu sinne tänne :/ Kiitos sinulle!

      Vastaa

      0
  5. No niin, nyt vihdoin päästiin asiaan; vähähiilihydraattiset ruokapostaukset on taas täällä! JEE!

    En viitsinyt kysellä sun ruokavaliosta nyt ton sun reissun aikana. Ajattelin, että eipä sekoiteta aiheita. Mutta nyt kun arkesi on taas palannut, voin esittää mun vhh-kysymyksiä :) Millainen sun olo on nyt tämän vuoden reissun jälkeen, toisin sanoen, onko induktio tarpeen? Syötkö myös lomilla yhtä tarkasti kuin arkena kotona, vai nostatko hiilihydraattien määrää kenties vähän ylemmäs?

    Kysyn ihan vai siitä syystä, että itselläni on ilmennyt seuraavanlainen ongelma: siirryttyäni vhh-ruokavalioon, tuntuu, että lomista on tullut kauhu. Sitä haluais sallia itselleen vähän enemmän, vaan kuitenkin tuntuu, että sitä silloin pilaa kaiken sen, jonka on vaivalla vhh:n kautta saavuttanut. Ei kiva :(

    Kiitos vastauksista jo etukäteen :)

    Vastaa

    0
    1. No niin, nyt vihdoin päästiin asiaan; vähähiilihydraattiset ruokapostaukset on taas täällä! JEE!

      :) :) Hihii, ihanaa kun lukijoista löytyy teitäkin jotka näkee hiilaripostauksissa muutakin kuin viihdearvoa..! :D Vaikka kyllä mä siis itsekin nauran itselleni täytellessäni maitotuotteiden Excel-taulukkoa...! ^_^

      Millainen sun olo on nyt tämän vuoden reissun jälkeen, toisin sanoen, onko induktio tarpeen?

      Olo on hyvä, en koe tarvetta induktioon. Käytännössä matkan ainoat ruoka"ongelmat" liittyivät vain lievään ylisyömiseen :D (herkullinen + halpa ruoka + suuret annoskoot jotka tarkoitettu jaettavaksi = ei hyvä yhdistelmä yksin matkustavalle) ja sitten oli se noin viikon kestänyt kamala turvotustila niiden sokeriliemellä maustettujen salaattien jälkeen.

      Syötkö myös lomilla yhtä tarkasti kuin arkena kotona, vai nostatko hiilihydraattien määrää kenties vähän ylemmäs?

      En nosta hiilarimääriä matkoilla tarkoituksellisesti, mutta ravintolaruoan kohdalla se valitettavasti tapahtuu usein automaattisesti, koska esimerkiksi monissa kastikkeissa käytetään jauhoja ja sokeria. Tämän vuoksi pyrin pääsääntöisesti tilaamaan kastikkeettomia ruokia.

      Muutaman tietoisen korkeampihiilihydraattisen valinnan matkalla kuitenkin tein - keftedes ja gavros.

      Keftedes tarkoittaa pyöryköitä, jotka ovat olennainen osa perinteistä kreikkalaista keittiötä. Pyöryköitä tarjoillaan kaikissa mahdollisissa mauissa, yleisimmät ovat liha- ja kesäkurpitsapyörykät (ja Santorinilla tomaattipyörykät), mutta ruokalistalta löytää myös ravun, munakoison, sipulin, kikherneiden, jogurtin (!) ja katkaravun makuisia pyöryköitä. Ihan mieletöntä herkkua..! Pyörykkätaikinassa on tietenkin jonkun verran jauhoa. Resepteissä on eroja - joku kokki käyttää jauhoa vain leivitykseen, toiset laittavat jauhoa jo itse taikinaan sitomaan rakennetta. Joka tapauksessa, keftedesejä tilatessa tietää aina saavansa vähän jauhoja.

      Gavros puolestaan on annos friteerattuja pikkukaloja. Vähän niinkuin meidän kotoiset fritti-muikut :) Gavro on yhden tyyppinen anjovis - ei suolainen niinkuin se anjovis mikä yleensä tulee mieleen sanan kuullessaan. Gavros-annos on aina kevyesti leivitetty - (niinkuin käytännössä melkein kaikki friteeraamalla kypsytettävä ruoka). Gavrosissa jauhoa on kuitenkin huomattavasti kevyemmin kuin esim. meidän frittimuikuissa.

      Keftedesejä ja gavrosia söin siis tietoisella valinnalla ehkä noin kerran viikossa. :) Kotona en koskaan valitse mitään missä on jauhoa - lukuunottamatta Tampereen Plevnan Silakkapihvejä! :D Haha. Se annos tulee syötyä kerran vuoteen ^_^

      siirryttyäni vhh-ruokavalioon, tuntuu, että lomista on tullut kauhu. Sitä haluais sallia itselleen vähän enemmän, vaan kuitenkin tuntuu, että sitä silloin pilaa kaiken sen, jonka on vaivalla vhh:n kautta saavuttanut.

      Ota rennosti :) Mikäli olet ollut vhh:lla jo pidempään, kehosi on jo tottunut rasvapolttoiseen tilaan, ja myös palautuu siihen nopeammin repsahdusten jälkeen kuin tilanteessa, jossa olet vasta aloittamassa vhh:ta ja totuttamassa elimistöä rasvan käyttöön pääasiallisena energialähteenä. En tietenkään neuvo sinua vetämään loman aikana joka päivä sokeri- ja vehnäherkkuja (mitä pidempään "repsahdustila" jatkuu, sitä kauemmin elimistöllä kestää palautua), mutta jos joinain päivinä tekee mieli vaikka pizzaa tai jäätelöä, niin siitä vain. Se ei pilaa mitään.

      Kun palaat loman jälkeen normaaliin vhh-ruokavalioosi, kehosi palautuu noin viikon sisällä. Elimistöllähän kestää noin 48 tuntia käyttää glykogeenivarastot - mikäli tänä aikana ei täydennä varastoja runsashiilarisella ruoalla. Mikäli tavoitteesi on olla rasvanpolttotilassa, pääset siihen takaisin optimaalisimmillaan jo noin kolmessa vuorokaudessa.

      Älä siis huoli! :) Elämässä kuuluu saada nauttia. Jos tiukemmalla vhh:lla pysyminen lomalla aiheuttaa ahdistusta, se ei ole sen arvoista. Minun tekee Kreikassa mieli syödä pyöryköitä ja frittikalaa - ja sen itselleni sallin. :) Nautinnon salliminen ei ole yhtä kuin överien vetäminen - saman päivän aikana ei tarvitse vetää karkkipussia, donitsia ja pizzaa. Repsahtaakin voi hallitusti. :)

      Vastaa

      0
  6. Ai kun mielenkiintoista! Kiitos vinkeistä! Mulla meinaa aamuisin nousta verensokeri liian helposti joten nämä vinkit kokeiluun! Jopa partaäijä-marja-kombo meinaa nostaa liikaa. Muna-aamiaiselle nimenomaan vaihtoehto, kun on niin yliherkistävä ruoka. :)

    Vastaa

    0
  7. Mielenkiintoista! Täytyy nostaa hattua tuolle sun perusteellisuudellesi. Innoittamanasi olen jo kauan sitten ostanut chia-siemenet, mutta ne ovat vähän niinku unohtuneet kaappiin parin maistamisen jälkeen. Taidanpa nyt korjata tilanteen ja kokeilla tuota "puuromaista" aamiaistasi!

    Sulla on muuten jännä tapa välillä kirjoittaa nollat o-kirjaimina. Olen huomannut nimittäin ennenkin ja nyt vahvistui epäilyni siitä, että ripottelet niitä vaivihkaa ihan tahallasi - liekö jotakin salakieltä :)

    Vastaa

    0
    1. Sulla on muuten jännä tapa välillä kirjoittaa nollat o-kirjaimina. ja nyt vahvistui epäilyni siitä, että ripottelet niitä vaivihkaa ihan tahallasi – liekö jotakin salakieltä :)

      Enpäs muuten tee tahallani, ihan vahingossa ne tulee! :D O-kirjain kun on ihan nollan alapuolella niin välillä mä vain painan sitä vahingossa. :)

      Vastaa

      0
  8. Tuo Rainbown Soijajogurtti maistuu selkeästi soijalta, mutta kyllä siihen tottuu. :D Marjoilla voi kyllä pehmentää sitä ominaismakua.
    Tuo maku sopisi varmaan tosi hyvin ruoanlaittoon, esim keittoihin ja kastikepohjiksi. Pitääpä kokeilla...

    Vastaa

    0
    1. Tuo Rainbown Soijajogurtti maistuu selkeästi soijalta, mutta kyllä siihen tottuu. :D

      Näin on :) Aluksi en voinut sietää sitä, mutta niin vain makuun tottui pikkuhiljaa. Nykyään voin syödä sitä ihan paljaaltaankin.

      Vastaa

      0
    1. Mitä lehmistä? En ole vegaani. :) Lehmät eivät menetä henkeään lypsystä.

      Vastaa

      0
    2. mitä lehmistä? oletko nähnyt matrixin? mulla se mielikuva lehmistä pieniin karsinoihinsa aloilleen vangittuina, lypsykoneisiin kytkettyinä tuo aina mieleen matrixin polttoainesysteemit. paitsi että lehmillä on tietoisuus joka pitää ne kiinni todellisuudessaan ja kyky tuntea tuskaa (esim. vasikoiden vieroittamisesta, lajille epätyypillisestä olemisesta yms.)

      onko parempi, että ei menetä henkeään, kuin että elämä on vain kärsimystä ja hyväksikäyttöä varten? mua vain kiinnostaa aina kuulla ei-vegaaneiden, jotkin tai kaikki eläimet ruokavaliostaan poisjättäneiden henkilöiden näkemyksiä :) (ja mielestäni minulla on oikeus myös kysyä kun kirjoitat kuitenkin niin ylenpalttisesta eläinkunnan tuotteiden kulutuksesta.)

      Vastaa

      0
    3. ja siis, en perustele maitotuotteista kieltäytymistä matrixilla vaan aivan olen maitotilojen oloihin perehtynyt ja monilla jopa vieraillut eli noi ei olleet hatusta vedettyjä juttuja mitä mainitsin. ja haluaisin oikeasti ymmärtää tätä, jos sulla on myös eettisiä syitä eikä pelkästään esim. terveydellisiä nisäkkäiden lihasta kieltäytymiselle :)

      Vastaa

      0
    4. Lopetin lihan syömisen aikoinaan siksi, että en ole koskaan pitänyt lihan mausta. Terveydellisiä tai eettisiä syitä valintaan ei liittynyt.

      Vastaa

      0
    5. Mä en nyt vaan yksinkertaisesti p y s t y olemaan kommentoimatta tähän(kin!!!).

      Ihan yksinkertaisesti siitä syystä, että kaikista tämän maan tuotantoeläimistä lypsykarjalla on kuitenkin ehkä suhteessa kaikista parhaat oltavat. En sano, että aina hyvät, mutta parhaat. Jos siis puhutaan yleisesti, esim marketeissa myytävistä tuotteista. (Parhaat olot varmaan on liharotuisella karjalla, hevosilla, poroilla tai, lajista riipumatta, sellaisilla eläimillä, joita pidetään kotona muutamaa kappaletta lähinnä omaksi ja naapureiden iloksi ja hyödyksi). Ja kaupoissa myytävä naudanliha on lähes 100% peräisin lypsylehmistä. Jos se on pihvikarjan lihaa, asia mainitaan (ja maksaa) erikseen.

      Ensinnäkin (maito)lehmä on melko epäkiitollinen eläinaktivistin ystävä, yksinkertaisesti siitä syystä, että lehmä ei lypsä jos sen on "paha mieli". Tai se lypsää huomattavasti vähemmän. Mikä on taas maitolehmiä pitävän ihmisen kannalta epäkäytännöllistä, koska silloin tuotantoon tarvitaan enemmän eläimiä. Taloudellisempaa on, että pienempi määrä lehmiä lypsää hyvin, kuin että isompi määrä lehmiä lypsää huonosti.

      Joskus muinoin (varmaan jossain vieläkin, en tiedä. Itse en ole enää viime vuosina törmännyt) lehmiä pidettiin Suomessa ketjuissa -siis paikoillen kytkettynä sisällä kaikki se aika, kun ne eivät voineet olla laitumella (eli aika Matrixmaisesti). Tällöin lehmät olivat talven ummessa eli eivät lypsäneet. Nykyään harvalla lienee varaa seisottaa lehmiä sisällä turhan panttina useampaa kuukautta vuodesta. Ne siis elävät esim pihatoissa, missä niillä siis on vapaata tilaa, vaikkakin sisällä.

      Toisekseen Valio & kumppanit ovat kuitenkin melko tehokkaasti ajaneet alas kaiken pien(ja vähän isommankin)tuotannon. Eli nykyisin maitoa tuottavat lähinnä vain jättitilat, joilla on ollut varaa investoida tuotantoon. Osin siis myös lehmien hyvinvointiin. Enkä nyt sano, että tämä olisi välttämättä pelkästään hyvä asia.

      En väitä niin kovasti perehtyneeni muiden maiden maatalouteen, mutta ihan maalaisjärjellä etelämpänä ei voi olla huonommat olot laiduntavilla, "onnellisena" tuotteliaammilla eläimillä (varsinkin, kun se laitumella olo on periaatteessa "ilmaista" tuotantoa sisälle ruokkimiseen verrattuna). Esim jo Saksan ja Tanskan leveyspiireillä laiduneläimillä on huomattavasti paremmat "ulkoiluajat" kuin Suomen levyksillä. Itselläni tökkii tossa lähinnä kaksi asiaa: 1.Miksi rahdata maitoa ulkomailta, kun täälläkin on tuotantoa ja osaamista 2.Ainakin Tanskassa lehmille syötetään ihan surutta GMO rehua.

      Saksasta en tiedä. Saksassa on kuitenkin lähes koko Euroopassa melko lailla tiukimmat määrätelmät "ruoka" nimikkeen alla myytäville tuotteille, että en lähtisi vertaamaan saksalaisten tuotteita suomalaisiin hirvittävän itsevarmasti rinta rottingilla... Sanotaan vaikka näin, että ruoan alkuperästä hyvin kiinnostuneena, (omasta mielestäni) laatutietoisena henkilönä olisin halunnut hakea kansalaisuutta heti sillä sekunnilla, kun ensimmäisen kerran kävin Saksassa ruokakaupassa...

      Niin ja kolmannekseen (tää on henkilökohtainen, melko raadollinen mielipide): Lehmä on melko saakelin tyhmä otus. Korostan, ettei se silti mielestäni oikeuta kohtelemaan niitä huonosti, mutta lehmä ei vaan pääse sinne top viiteen fiksuimpien (koti)eläinten listalla. Mä olen tutustunut lehmiin lähinnä laitumella ja paimennuskohteina (koiran kanssa).
      Lammas on arka ja ryhmän mukana menevä noupadi. Lehmä ei välttämättä ole arka vaan utelias, mutta menee silti porukan mukana, eikä juuri ajattele itse. Hevonen (no ei välttämättä aina sekään) ja erityisesti sika ovat niitä vähän fiksumpia kotieläimiä, joita soisi kohdeltavan vähän eri tavalla. Hevosia nyt melko lailla hyysätäänkin överiksi saakka, mutta jos haluat joidenkin eläinten puolesta puhua, niin kannataa harkita possuja. Niitä kun riistetään nykytuotannossa ihan surutta...

      Vastaa

      0
    6. oletko nähnyt matrixin?

      Tuota... Nytkö pitäisi sitten maitoa juodessaan ja juustoa höylätessään ajatella, että jokainen lehmä elää Matrixin kaltaisessa todellisuudessa...?

      onko parempi, että ei menetä henkeään, kuin että elämä on vain kärsimystä ja hyväksikäyttöä varten?

      En väitä, että olen perehtynyt maitotilojen olosuhteisiin maailman- tai edes Euroopan-laajuisesti. En tiedä millaisissa oloissa esimerkiksi Saksan lehmät elävät. En tiedä, millaista kärsimystä Milbona-jogurttini taustalla mahdollisesti on. Mutta sen verran luulen Suomen oloja tuntevani, ettei täällä lypsykarja elä missään Matrix-maailmassa. On aika rankka yleistys sanoa, että maitotilojen lehmien elämä "on vain kärsimystä ja hyväksikäyttöä". Varmasti on tiloja joissa on paremmat olosuhteet ja tiloja, joissa on huonommat olosuhteet. Mutta että lehmien elämä olisi "pelkkää kärsimystä"...

      kirjoitat kuitenkin niin ylenpalttisesta eläinkunnan tuotteiden kulutuksesta

      Vai että ihan ylenpalttisesta ^_^ No, näkemys kullakin. Voihan sitä päivän jogurttiannosta, kananmunaa ja muutamaa tonnikalapurkkia viikossa tietysti ylenpalttisenakin pitää, näkökulmasta riippuen.

      Vastaa

      0
  9. Kiitos taas kivasta postauksesta. Itsekin aloitin taas vhh-ruokavalion pienen repsahduksen jälkeen... Mistä noita chian siemeniä saa? Oon yrittänyt ettiä ruokakaupoista, tuloksetta.

    Vastaa

    0
    1. Mistä noita chian siemeniä saa?

      Mä olen nähnyt joissain ruokakaupoissakin (monissa ruokakaupoissa on esim. CocoVin Superfood-hylly), mutta luontaistuotekaupoista löydät varmimmin.

      Vastaa

      0
    2. Kun nyt vauhtiin pääsin, niin kommentoin tähänkin. Meillä päin saa ihan Prismastakin, mutta eritysesti CityMarketeista ja muista K-rymän kaupoista. Käsittääkseni S-rymän valikoimaa säädellään enemmän ryhmän toimesta, K-ryhmän kaupoilla on aina kauppias, joka saa itse päätää mitä tuotteita tilaa myyntiin.

      Ainakin meillä päin on erityisesti CityMarketeissa iso Cocovin hylly. Lisäksi K-kaupoissa voi pyytää kauppiasta tilaamaan itselleen jotain tuotetta!!!

      Vastaa

      0
  10. Lasketko muutenkin ravinto- ja energia-arvot syömästäsi ruoasta vai ainoastaan hiilihydraatit? Ja miksi jostakin ei hiilaripitoisesta kuten maitotuotteet pitää hiilarit edes laskea? Ymmärrän hiilihydraattien vähentämisen, jos syö pääasiassa vain leipää, pastaa yms. mutta tällaista grammalaskemista en kyllä ymmärrä ollenkaan.

    Kuitenkin jokainen päivä ainakin minulla on erilainen, joten jos haluaisin jotain balanssia pitää niin sitten pitäisi tarkkailla tilannetta vähintään viikkontasolla ja ei ainakaan minulla riittäisi aika ja motivaatio moiseen.
    Minä siis itsekin syön luonnostaan nykytermiä käyttäen "vähähiilihydraattisesti", koska syön paljon kasviksia, kalaa, maitotuotteita jne. ja huomaan kyllä turvotuksesta, jos olen syönyt paljon vaikkapa leivonnaisia yms, mutta tällaisten herkkupäivien (no, lomilla voi joskus puhua viikoistakin...) jälkeen vain kevennän ruokavaliota ja olo palaa ennalleen.

    Vastaa

    0
    1. Lasketko muutenkin ravinto- ja energia-arvot syömästäsi ruoasta vai ainoastaan hiilihydraatit?

      Lasken silloin täällöin muutkin ravintoarvot ihan huvin ja uteliaisuuden vuoksi, enkä itse asiassa laske hiilareitakaan enää kuin ihan satunnaisesti. Osaan ulkoa kaikkien käyttämieni ruoka-aineiden ravintoarvot ja minulle on kolmen vuoden aikana ehtinyt kehittyä hyvä tuntuma siihen, paljonko yleisesti syömissäni annoksissa on hiilaria. :)

      mutta tällaista grammalaskemista en kyllä ymmärrä ollenkaan.

      Ei sitä kuulu/tarvitse kenenkään "normaalin" ymmärtääkään :D Siksi sitä kutsutaan friikkeilyksi ^_^ Tämä on minulle hauskaa viihdettä, josta saan selittämätöntä tyydytystä. Ihan yhtä älytöntä kuin käytettyjen luomivärisävyjen listaaminen. :P

      Vastaa

      0
    2. Excel-tyyppinen friikkeily ei tosiaan vie niin paljon aikaa kuin voisi luulla, koska tämä taipumus varmaan usein korreloi rutiinihakuisuuden kanssa. Kun sen tietyn rutiinin on hionut parhaaksi mahdolliseksi (omien kriteeriensä mukaan), sitä on helppoa noudattaa vaikka vuosikaupalla. Minulla on ainakin ruoka-asioissa taipumus jämähtää samoihin kuvioihin vuosiksi. Eikä tämä rajoitu siihen, että vaikkapa aamiainen on aina sama (tai jokin suppeasta valikoimasta), vaan että syön mieluiten kunkin aterian jostakin tietystä astiasta ja tietyllä lusikalla :D Rutiinista poikkeaminen tuntuu joissakin asioissa melkein ylitsepääsemättömän vaikealta, vaikka poikkeama olisi teoriassa hyvinkin houkutteleva (kuten vaikkapa Sannin reseptit). Niinpä on vain hyvä, jos tällainen rutiini-ihminen sattuu jämähtämään johonkin terveelliseen ja viimeisen päälle viilattuun valikoimaan. Mutta ihmiset ovat erilaisia - monet haluavat jatkuvasti vaihtelua ja heillä Excel-meininki ei varmaan oikein toimisi.

      Vastaa

      0
  11. Oon aina nyrpistellyt maustamattomille jugurteille kun mulle on pennusta asti syötetty niitä sokerilla höytettyjä jugurtteja ja niiden makeuteen tuli aika lailla totuttua. Mutta muutaman viime vuoden aikana oon oppinut syömään noita maustamattomia ja kyllä niistä oppii tykkäämään!

    Oon joskus ostanut tuommosen "ämpärillisen" tuota Milbonan kreikkalaista jugurttia. Maku oli ok mutta ei erinomainen, voisin ehkä kuvailla koostumusta aavistuksen verran vetiseksi :D Ajattelin että hyh, miksi kreikkalaista jugurttia aina hehkutetaan herkullisena ja täyteläisenä, en kyllä syö enää ikinä. Meni pari vuotta ja sitten ostin puolivahingossa Valion kreikkalaista jugurttia, ei sitä laktoositonta pikkupurkeissa myytävää ja sokerihillolla höystettä vaan sitä 500 gramman rasioissa myytävää jota ei ole maustettu. (Tuota on muuten hemmetin vaikea löytää mistään kaupasta, asun pikkupaikkakunnalla ja tasan yhdestä kaupasta löydän tuota.) Olin aika kriittisellä mielellä kun maistoin, mutta onneksi maistoin sillä taivas aukeni! Oon vieläkin ihan koukussa tuohon ja tuntuu kyllä että mikään muu merkki ei tuota päihitä, ihanan kermainen ja jälkiruokamainen :) Hiilareita tuossa taisi olla 5 grammaa sadassa grammassa, mutta ei haittaa mua kun en niin tarkka muutenkaan ole niiden kanssa. Ootko Sanni maistanut tuota Valion kreikkalaista jugurttia?

    Vastaa

    0
    1. Ootko Sanni maistanut tuota Valion kreikkalaista jugurttia?

      Tarkoitatko tätä? Ei ole tullut maistettua, vaikka olen sen kyllä kaupoissa bongannut. Täytyisi joskus kokeilla... :) Vaikka mieluusti valitsen noita maksimissaan 4 g hiilaria sisältäviä krekuja (Pirkka, Rainbow - jos en jostain syystä pääse Lidliin).

      Totta, että Lidlin kreikkalainen on löysempää kuin monen muun valmistajan. Se on myös vähiten hapanta, hyvin pehmeää. Toiset kaipaavat kreikkajoguun vähän enemmän "luonnetta", ymmärrän siis hyvin mitä tarkoitat. Ihan vetisenä en itse tuota Milbonaa pidä, mutta eihän se sellaista lohkeavan lusikoitavaa ole, kuten vaikka Lindahlsin.

      Vastaa

      0
    2. Juurikin tuo! Voi, pliis kokeileppa tuota jos joskus huvittaa, se on aivan ihanaa! Tosi sellainen jälkkärimäinen ja kuohkea koostumus, menee ihan herkuttelusta kun tuota syö. Itse olen niin nirso maultani että tarvin yleensä aina mehukeittoa, marjoja tai rusinoita päälle makeutta tuomaan jos syön jotain maustamatonta jugurttia, mutta tuo Valion kreikkalainen on ihan täydellistä sellaisenaan. Sillon ekaa kertaa kun tuota söin niin ajattelin jostain syystä heti sua kun muistelin että oot kreikkalaisten jugurttien ystävä :)

      Vastaa

      0
    3. Kylläpä saat kuulostamaan vastustamattomalta..! :D Tekisi heti mieli vetää lusikallinen..! ^_^

      Vastaa

      0
  12. Minäkin olen ollut vähähiilarisella ruokavaliolla. Ja hiilarikammoinen muutenkin. Teen itse ruokani, syön paljon koska liikun paljon. Kävin hiljattain Bio signature-mittauksissa (rasvapihti mittaus). Tulos yllätti (ja vapautti) minut täysin: Kroppani sietää todella hyvin hiilareita ja tarvitsen ehdottomasti hiilareita joka aterialla! Ja pahinta mitä kropalleni voisin tehdä on vhh-ruokavalio! Nyt olen tietoisesti lisännyt hiilareita ruokavaliooni ja elämä hymyilee :). Ylikunto on taakse jäänyttä elämää ja olen paljon virkeämpi ja pääkin toimii paljon paremmin :). Silti ajatusmaailmani vaatii vielä töitä...Kun on niin kauan ajatellut että hiilarit on pahasta, niin on vaikea kääntää ajatusmaailma toisinpäin. Kohta menen uusiin mittauksiin ja näemme onko muutosta tapahtunut.

    Vastaa

    0
    1. Hienoa kuulla että Bio Signaturesta on ollut apua! Kaisa (joka toi BS:n Suomeen) on kavereitani ja olen itsekin käynyt noissa mittauksissa, ja tutustunut Bio Signatureen jonkun verran :)

      Mä en näe että hiilarit ovat missään tapauksessa pahasta. Mutta niiden laatuun on hyvä kiinnittää huomiota, ja yksilöllisten tilanteiden kautta sitten mahdollisesti määrään.

      Vastaa

      0
  13. Siis aivan mielettömän hyvää! Kokeilin sekoittaa Lidlin kreikkalaista jugurttia, suosittelemaasi raejuustoa, chia-geeliä (nämä sekoitettuani olin jo ennen maistamistakin ihan innoissani, koska rakenteesta tuli niin herkullisen oloinen) ja päälle tuoreita mansikoita, kun niitäkin sattuu juuri nyt olemaan Lidlissä - nam. Vanilja-aromia mulla ei ollut (vielä), mutta voin hyvin uskoa, että se sopii tähän. Todella hyvä vinkki, kiitos! Pitäisi vain useammin tarttua toimeen ja kokeilla näitä sun keksintöjäsi, koska yleensä ne vaikuttavat jo kuvauksen perusteella juuri oman makuni mukaisilta :)

    Vastaa

    0
    1. Jee! :) Tosi kiva kuulla Sari! :)

      Krekujogurtti yksinään on tosiaan pitkän päälle vähän turhan pliisua, kun siinä ei ole oikein protskua ja rakenne on niin jälkkärimäinen. Tuunaamalla saa paremmat ravintoarvot ja raffimpaa rakennetta :)

      Vastaa

      0
    2. Joo, ja tuntuu muuten että se pitää hyvin nälkää! Mulla on nimittäin aamuisin aivan järkyttävä nälkä ja tuntuu että mikään ei riitä. Ennen söin vuosikaudet aamuisin lautasellisen kaurapuuroa, mutta nykyään siitä ei tule mulle edes hetkellisesti täysi olo. Nykyään syön Lidlin (pähkinäpainotteista) mysliä, joka vie nälän mutta siinä kuten muissakin mysleissä on aivan liikaa rusinoita ja muita kuivattuja hedelmiä. Yhdeltä lautaselliselta nypin ylimääräisiä rusinoita sivuun suunnilleen kourallisen. Noh, vihdoinkin pääsen eroon myslistä :) Inhoan nälän tunnetta, on jotenkin noloa etenkin naisena että on niin nälkäinen :D (En tajua miksi nälkäni yltyy, olen melkein yhtä hoikka kuin 10 vuotta sitten. Iän myötä odottaisi ruokahalun pikemminkin vähenevän.) Mutta joo, tämä ateria on kyllä löytö! Tästä tulee mun uusi vakkari ehdottomasti. Ja kivaa että olet keksinyt chia-siemenille näin hyvän käyttöyhteyden! Ravintoarvojensa takia olen halunnut niitä käyttää, mutta en ole osannut. Tässä ne toimivat mainiosti.

      Vastaa

      0
    3. siinä kuten muissakin mysleissä on aivan liikaa rusinoita ja muita kuivattuja hedelmiä. Yhdeltä lautaselliselta nypin ylimääräisiä rusinoita sivuun suunnilleen kourallisen.

      Aaa, niin tuttua mysliajoilta... ^_^ Mä kanssa vihasin kuivattuja hedelmiä, etenkin rusinoita myslissä, ja niitä sai aina olla nyppimässä pois... :P

      Chia-siemenet on kyllä kätevä yhdistää jogurttimömmöön kun niissä itsessään ei ole oikein mitään makua. :) Minä käytän niitä jogurtin lisäksi näkkäreissä, smoothieissa (joita tosin tulee tehtyä tosi harvoin), ja osana vhh-kaurapuuroa (jota tulee tehtyä vieläkin harvemmin).

      Vastaa

      0
    4. Itse tykkään Totalin (samaa mitä syöt Kreikassa) jogurteista. Esimerkiksi merkin rasvattomassa kreik. jogurtissa on yhtä paljon proteiinia kuin tavallisessa rahkassa (10g/100g). :) Ei tartte sekoitella rahkaa lisäksi ja koostumus on taivaallinen. Hinta on kyllä kalliimpi.. Hiilaria tuossa on 4g.

      Vastaa

      0
    5. Esimerkiksi merkin rasvattomassa kreik. jogurtissa on yhtä paljon proteiinia kuin tavallisessa rahkassa (10g/100g). :)

      Oho, wow...! Tämä oli jäänyt multa ihan bongaamatta! (Yleensä syynään kaikki ravintoarvot näistä suosikkituotteistani hyvin tarkkaan :))

      Mä muuten vaihdoin tänä vuonna Kreikassa jogurttimerkkiä... ;) Hylkäsin Totalin ja siirryin Completeen - siinä on 1,1 g vähemmämn hiilaria ^_^ :D

      Vastaa

      0
  14. Kiitos Sanni blogistasi! Myös nämä ruokajutut ovat ERITTÄIN tervetulleita. Olen ollut nyt 2vk viljattomalla ruokavaliolla ja ero on suuri entiseen. Kevyt olo ja turvotus poissa. Minulla on 3v sitten diagnosoitu ibd, colitisulcerosa ja nyt toinen aktiivivaihe laittoi muutokseen. Opettelussa mitä voi syödä ja mitä kokata. Aikamoista.

    Syön terveellisesti, ainakin nyt kun viljat ja sokeri on poissa. Paljon hedelmiä. Minua lähinnä huolettaa saanko päivässä tarpeeksi kaloreita, koska olen myös aktiivinen ja ollut aina hoikka/normaali (166/57).

    Jogurtti, rahka ym tympii jo hieman koostumuksen vuoksi. Tiedätkö kuinka monta kananmunaa/pv on suositeltavaa ettei ala vaikuttamaan kolesteroliin vai onko sekin vanhaa tietoa jo :)

    Vastaa

    0
    1. Tiedätkö kuinka monta kananmunaa/pv on suositeltavaa ettei ala vaikuttamaan kolesteroliin vai onko sekin vanhaa tietoa jo :)

      Minun käsitykseni mukaan munien yleissuositukset ovat vanhentunutta tietoa, eli siis se että kaikkien kannattaisi pysytellä siinä "max 1 muna / päivä" -kaavassa. (Kreikassahan tuo suositus muuten on 2 munaa viikossa...!! :-0) Keltuaisen vaikutus huonoon kolesteroliin on täysin yksilöllistä; yksi voi syödä vaikka 10 munaa päivässä ilman vaikutuksia, toisen on hyvä pitäytyä Kreikan suosituksessa. Luin Lääkäri-lehdestä pari vuotta sitten perusteellisen artikkelin juuri tästä aiheesta, ja siinä kerrottiin, että geneettiset tekijät määrittävät sen, miten keltuaisen kolesteroli käyttäytyy elimistössä. Joillain ihmisillä se nostaa herkästi veren LDL-kolesterolia, toisilla ei käytännössä lainkaan.

      Mitään yleispätevää "näin-monta-munaa-voi-syödä" -suositusta on siis mahdoton antaa. Tai jos lähdetään niiden huonosti munan kolesterolia sietävien lähtökohdista, niin tokihan tuollaisen Kreikan tyyppisen suosituksenkin voi antaa. :) Sillä emmehän me, jotka voimme syödä munia päivittäin, siitä mitenkään kärsi, jos söisimme vähemmän. Mutta mikäli tykkää munista ja niitä mielellään päivittäin popsii (ja on määrästä huolissaan), niin itse kävisin selvittämässä lääkärissä yksilöllisen kolesterolinsietokykyni. :)

      Vastaa

      0
    2. Ok, kiitos vastauksesta :) Ehkä pitäisi tosiaan mittauttaa, minulla on sukurasite korkeaan kolesteroliin. Yli 10v sitten mitattuna oli 5,3 ja vieläpä huonot kolesterolit korkeimpana.

      Vastaa

      0
    3. Nykytiedon mukaan ravinnon kolesteroli ei siirry syöjään. Mikä siis tietysti on fysikaalisestikin mahdotonta, mutta nykyisin myös virallinen linjaus myöntää tämän. Kananmunia ja katkarapuja saa siis syödä.

      Kolesterolista on kirjoitettu viime aikoina paljon. Pähkinänkuoressa viesti on sen suuntaista, että kolesteroliin on tartuttu niin hanakasti siitä syystä, että on sen "hoitamiseen" on voitu keksiä patentoitavissa oleva "lääke".

      Mä en nyt halua alkaa saarnata tästä(kin), mutta esim sydänterveyteen liittyviä riskitekijöitä on tutkittu olevan olemassa sellaiset lähemmäs 100. Kolesteroli on yksi. Yhtä vakavia (tai lieviä) altistavia tekijöitä ovat mm. yksinäisyys/naimattomuus (erityisesti miehillä). Niihin on ymmärrettävästi ollut vähän vaikeampi löytää (laillista) patentoitavaa hoitokeinoa...

      Vastaa

      0
  15. Ihan paras teksti, kiitos!! Katsoin eka vain elämää-ohjelman Elastisen jakson koneelta ja nauru oli naamalla jo valmiiksi, tää vielä kruunasi kaiken ja pelasti raskaan päivän jälkeen. Samaistun tohon tosi paljon, itsellä on kans harrastuksena tuo purkkien syynäys;) ruokafilosofiat on vaan välillä aika solmussa, kun vhhta haluaisin noudattaa ja muutenki kokeilla enemmän ruokavalion muutoksia, mutta tavoitteellinen kilpajuoksijan ura säätelee aika paljon syömisiä ja esim hiilaria on pakko saada jotta jaksaa. Koitankin sitte testailla eri hiilarin lähteitä ja eristää niitä tietyille aterioille jotta palvelee parhaiten palautumista. Mutta täytyy ottaa noista vinkeistä vaari^_^ muutenkin kirjotat aina niin hauskoja postauksia että naurattaa kyllä usein, ilmeisesti huumorintajut samalla aaltopituudella:D

    Vastaa

    0
  16. Itse kyllä ymmärrän hiilarivouhotuksen, jos hiilarit oikeesti aiheuttaa ongelmia niinkuin näemmä Sannilla ja monilla kommentoijilla. Mutta;

    Minulla ei ole hiilareitten kanssa kyllä yhtään mitään ongelmia ja olen ilmeisen onnekas ja harvinainenkin tapaus. Muita ongelmia ei ilmene koskaan, kuin että nälkää on vaikeampi hallita, jos syö yhdellä aterialla kovin runsaasti hiilihydraatteja. Olen normipainoinen ja en huomaa koskaan mitään kropan turvotuksia vaikka olisin syönyt ison pitsan, juonut kaljaa ja vetänyt karkkia kaksinkäsin :) korkeintaan tulee huono olo. Vatsa ei reagoi mitenkään erilaisemmin hiilareihin/proteiineihin/rasvoihin vaan voin syödä ihan mitä tahansa kuinka paljon tahansa milloin tahansa. Silmäpussit voivat ilmestyä hiilari tai suola orgioiden jälkeen mutta thats it. Myös kasvot saattavat aamulla turvottaa aavistuksen jos syönyt mitä vaan. Jos mun pitäis vatsani koon tai muun fiiliksen perusteella päätellä, mitä on tullut syötyä niin en vaan pystyisi sanomaan. Ei vaan tapahdu mitään vaikka söisi tosiaan kilon pullaa yhdeltä istumalta. No mutta mulla on muutenkin kuuliainen ja hiljanen vatsa, joka tekee nöyrästi salaa töitä. Kaloreitten takia painotan useimmiten arjessa proteiineja ja hyviä rasvoja ja kasviksia. Piti vaan päästä sanomaan :)

    Vastaa

    0
    1. Olen normipainoinen ja en huomaa koskaan mitään kropan turvotuksia vaikka olisin syönyt ison pitsan, juonut kaljaa ja vetänyt karkkia kaksinkäsin :)

      Voi että, olet NIIN onnekas :) *kateellinen*

      Ei vaan tapahdu mitään vaikka söisi tosiaan kilon pullaa yhdeltä istumalta.

      Äääää.... En haluu lukee enempää...! :D

      No, kaikilla meillä on hyvät ja huonot fyysiset ominaisuutemme... Vatsa kenkkuilee, mutta minä saan kai sitten iloita suhteellisen rypyttömistä kasvoistani! ^_^ Gotta think positive. :)

      Vastaa

      0
  17. Mua harmittaa, kun tuo Pohjolan Juustolan raejuusto korvasi Milbona-raejuuston. Mä en välitä raejuuston mausta, mutta se Milbonan oli tosi miedon makuista ja meni hyvin rahkan/puuron/smoothien seassa. Milbona taisi makunsa puolesta olla saksalaista (en muista), joten tokihan kotimaista kannattaisi suosia, mutta...

    Vastaa

    0
    1. Oletko siis todennut Pohjolan vähemmän miedon makuiseksi...? Minusta sekin on mietoa, ainakin miedommasta päästä Suomen raejuustomarkkinoilla.

      Vastaa

      0
  18. Tosi mielenkiintoinen & innostava postaus-kiitos :) Minä olen "koukussa" tuohon Lidlin kreikkalaiseen, mutta nyt oli tänään ihan pakko käydä ostamassa ricottaa, alpron soijajogurttia + raejuustoa huomisaamua varten! Ricotta on muuten ihanaa ruoanvalmistuksessakin; esim. yhtenä ainesosana cannelonien täytteessä. Voi että, olet kyllä niin ihanan perusteellinen :)

    Vastaa

    0
    1. Ricotta on muuten ihanaa ruoanvalmistuksessakin

      Niin on :) Mä tein kerran mm. vhh-ricotta-gnoccheja...!

      Vastaa

      0
  19. Hei! Innostuin näistä vhh-postauksista hieman erikoisemmasta syystä.

    Minun vanhempani nimittäin ovat pistäneet ruokailutottumuksensa remonttiin ja samalla ovat kesästä asti totutelleet vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Olo on kuulemma molemmilla paljon parempi ja painoa on tippunut yhteensä yli 20 kiloa :)

    Mutta itse asiaan! Vanhempani ovat nyt selkeästi totutelleet vain tiettyihin ruokiin ja olisi mukava tarjota heille vaihtelua antamalla hieman reseptejä kokeiltavaksi :) Mietinkin jos jouluksi kokoaisin heille jonkinlaisen herkkupakkauksen ja reseptivihkosen. Ajattelin siis poimia blogistasi muutamia vinkkejä :)

    Mutta koska reseptit ovat aloittelijalle hieman outoja, olisiko sinulla suositella joitain oikein helppoja (lue: hölmöille vanhemmille potentiaalisia :D) reseptejä, sivustoja tai lisää hyviä tuotteita? Netistä vanhempani eivät taatusti päädy jauhoja sun muita tilailemaan ja äitini hieman jo manasi, kuinka resepteissä on ihan ihmeellisiä tuotteita :D Muutaman jutun voisin itse hommata heille testattavaksi, mutta olisi kiva auttaa ja ilahduttaa heitä ihan kunnolla, helposti toteutettavien reseptien muodossa.

    Tästä tuli kilometrikommentti, pahoittelut siitä! Mutta blogisi on kyllä mitä mainioin, mahtavaa, että saan nyt intoiltua näistä ruokapostauksistakin :'D

    Kiitoksia siis blogistasi, koitan seuraavaksi ammentaa vielä lukematta olevat postauksesi ->

    Vastaa

    0
    1. Hei Henna!

      Oletko kurkannut Ruoka-kategoriaa tuolta yläpalkista? Olen järjestellyt sinne kaikki blogin reseptit ruokatyypeittäin :)

      Reseptiosioon pääset tästä:

      https://karkkipaivablogi.com/ruoka/

      Mutta koska reseptit ovat aloittelijalle hieman outoja, olisiko sinulla suositella joitain oikein helppoja (lue: hölmöille vanhemmille potentiaalisia :D) reseptejä, sivustoja tai lisää hyviä tuotteita?

      Haetko reseptejä suolaisiin, makeisiin vai kaikenlaisiin ruokiin? Karppaus.infon sivulta löytyy kattavin suomenkielinen vhh-resepti-tietokanta, sieltä olen minäkin monet hyvät ideat bongannut, ja tuunaillut niistä sitten omat versioni.

      Helppo klassikkoreseptini on tonnikalapullat:

      Tonnikalapullat

      Mikäli haluaa leipoa vhh-tyyliin, on "ikävä kyllä" hankittava vähemmän tuttuja raaka-aineita eli viljattomia jauhoja. Osan löytää ihan perusruokakaupoista (mantelijauho, vehnäleseet, psyllium, Fibrex-hiutaleet, nykyään jopa kookosjauhoja joistain oikein hyvin varustelluista kaupoista), mutta joitain joutuu hakemaan luontaistuotekaupoista. Riippuu tietysti minkä kokoisella paikkakunnalla asuu ja millaiset ovat kauppojen valikoimat.

      Vhh-jauhoista ja muista kuiva-aineista olen kertonut täällä:
      https://karkkipaivablogi.com/2014/02/06/karppaajan-kuiva-ainekaappi/

      Vastaa

      0
    2. Voi kiitos! Eilen selailin ihan ajan kanssa reseptejäsi läpi, muutama oikein loistavan kuuloinen sieltä löytyikin. Menee osa ehdottomasti itsekin kokeiluun :)

      Kuiva-aine -kirjoituksen käyn lukaisemassa nyt, sillä juuri sellaista kaipailinkin. Eiköhän näillä alkuun päästä!

      Vastaa

      0
  20. Hei Sanni, ja kiitos VHH aamiasjutusta! Olen pohtinut Vhh ruokavaliota, mutta koska olen opiskelija #halvan aamiaspuuron nimeen vannova# , minua mietityttää erityisesti sen kustannukset. Käsittääkseni olet myös hintatietoinen kuluttaja, joten kuinka olet saanut pidettyä ruokamenot alhaisena ja toisekseen oletko huomannut hintaeroa suhteessa "normaaliin ruokavalioon".

    Vastaa

    0
    1. Olen kirjoittanut aiheesta blogiinkin, tsekkaa siis nämä postaukset:

      https://karkkipaivablogi.com/2012/04/16/budjettimurkinaa/

      https://karkkipaivablogi.com/2013/01/06/induktioviikon-ateriakuulumiset-vinkkeja-edullisiin-vhh-ruokiin/

      Aluksi tuntui siltä, että vhh-ruoka kasvatti ruokakuluja (pasta ja riisi ovat tietysti halvempia kuin kala ja tuoreet kasvikset), mutta lopulta huomasin, että minulla menee nykyään jopa vähemmän rahaa kuin ennen, koska kaiken maailman naposteltaviin ja lähikaupasta haettuihin työpaikkalounaan einesruokiin meni "entisessä elämässä" niin paljon rahaa (jota ei ollut edes tajunnut). Nykyään käyn kaupassa vain 1-2 kertaa viikossa enkä hae mitään herätenaposteltavia tai lähikauppalounaita.

      Vastaa

      0
  21. Blogisi on jo pitkään ollut suosikkini, koska kirjoitat niin erilaisista asioista! Matkailupostaukset oli aivan ihania, mutta tykkään myös kaikesta muusta mistä kirjoitat. Kiitos siis siitä!

    Kommentin ajattelin jättää sen takia, että Lidliin on nyt tullut myös mascarpone valikoimaan :) Et taida sitä niin usein käyttää, mutta tutki ihmeessä ravintoarvot (jos ne vain lukevat paketissa) jos se vaikka jatkaisi samaa vähähiilarisinta linjaa kun muut Lidlin tuotteet ;)

    Vastaa

    0
    1. Kiitos Suw-i! :) Ja extrakiitos Lidl-mascarpone-vinkistä! :) Tsekkaan ehdottomasti!

      Vastaa

      0
  22. Kiitos tästäkin postauksestasi, matkastasi oli myös ihana lukea. Ostan ruoat pääosin Lidlistä, kreikkalainen jugurtti on herkkua. Tästä jutusta tuli monta uutta vinkkiä, lisäsin illalla ensimmäistä kertaa raejuustoa jugurttiin, hauska yhdistelmä. Nyt täytyy ihan kirjoittaa ostoslista näistä tuotteista. Olin pari viikkoa sitten Italiassa lomalla, ihanaa ruokaa, mutta hiilaripöhön sulatus kesti tämän pari viikkoa, joten nyt viimeistään havahduin huonoon hiilarimahaani, ei hyvä.

    Vastaa

    0
    1. Voivoi hiilarimahaa, Aurinkoinen, mutta kyllä se siitä taas :) Italia on kyllä paha ihanine pizzoineen ja pastahoukutuksineen..! ^_^

      Toivottavasti uusista maitotuotteista löytyy uusia suosikkeja! Mukavaa talven odotusta! :)

      Vastaa

      0
  23. Täytyykin testata tää aamiainen, tosin aion käyttää partaäijää ja Kesoa, koska kuuluvat meidän vakkariostoksiin :) ...ja kiitos postauksesi, muistan nyt taas, mikä se olikaan se ihanan kermaisen makuinen Lidlin jugu, olin sen jo unohtanut ja arponut Litukan juguhyllyllä, että mikä se näistä nyt olikaan :)

    Tuosta maitotaloustuotteiden käytöstä, mun kaveripiirissä on ihmisiä, jotka eivät suomalaisia maitotaloustuotteita voi käyttää vatsaoireiden vuoksi, mutta esim keski-eurooppalaiset ja jopa virolaiset tuotteet sopivat hyvin. Sama viljojen kanssa, suomalainen vehnä saa vatsan kipeäksi, mutta aito ranskalainen vehnäpatonki ei vaikuta mitenkään. Tuotantoprosessissa lienee eroa... Juttelin kerran erään eko-ihmisen kanssa, joka tilaa ruokansa ruokapiiristä ja maidot maitopiiristä, koska ei halua käyttää "Valion tappamaa maitoa" tarkoittaen varmaan maidon runsasta käsittelyä esim säilyvyyden parantamiseksi.

    Vastaa

    0
    1. mun kaveripiirissä on ihmisiä, jotka eivät suomalaisia maitotaloustuotteita voi käyttää vatsaoireiden vuoksi, mutta esim keski-eurooppalaiset ja jopa virolaiset tuotteet sopivat hyvin.

      Mielenkiintoista...!

      Mitä "Valion tappamaan maitoon tulee", tuolla varmaankin viitataan pastörointiin. Minä kuvittelisin, että Saksassakin maitotuotteet pääsääntöisesti pastöroidaan, ainakin sellaiset jotka ovat menossa toisten maiden markkinoille. Mutta tottahan se on, että pastöroitu maito on "tapettua" maitoa, valtaosa maidon terveysvaikutteisista aineista menetetään tuon käsittelyn yhteydessä :/

      Vastaa

      0
    1. On tuttu, olen maistanut ja hyvää on :) Mutta koska Valion 2-prossaisessa on vain 2% hiilaria (tuossa on 3,2, mikä on outoa sillä yleensä rasvaprosentin kasvaessa hiilariprosentti taas pienenee), olen suosinut sitä. :)

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (59)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat